RECEPTI ZA DOJENČAD OD 9 MJESECI STAROSTI
KRAVLJI SIR S TVRDO KUHANIM ŽUMANJKOM
Sastojci:
50 g kravljeg sira
1 tvrdo kuhani žumanjak
1 žličica maslaca ili maslinovog ulja
PRIPREMA: umiješajte kuhani žumanjak, kravlji sir i maslac/maslinovo ulje i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu
NAPOMENA: umjesto kravljeg sira možete upotrijebiti i sir ricotta
Energetska vrijednost: 142,2kcal
Bjelančevine: 9,7g
Masti: 10,5g
Ugljikohidrati: 2,1g
PIRE OD GRAŠKA
Sastojci:
160g svježeg ili smrznutog graška
60 ml vode
60 ml mlijeka
PRIPREMA: u kipuću vodu dodajte grašak i kuhajte dok sasvim ne omekša. Ocijedite i izmjerite volumen vode u kojoj se kuhao grašak. Po potrebi odlijte ili dolijte svježu prokuhanu vdu kako bi odmjerili 60 ml. Kuhani grašak, vodu i mlijeko izmiksajte u fini pire.
Napomena: u obrok po želji dodajte 2 žlice kuhanog mesa(piletina, puretina, teletina, janjetina) ili ribe, a može se dodati i jetrica ili bijela riba.
Energetska vrijednost: 171,6kcal
Bjelančevine: 9,2g
Masti: 3,3g
Ugljikohidrati: 27,3g
POŠIRANA RIBA S KRUMPIROM I GRAŠKOM
Sastojci:
100 g bijele ribe bez kosti
1 mali krumpir(100g) narezan na komadiće
1 žlica graška
Mlijeko
PRIPREMA: stavite ribu u lončić i dodajte mlijeka da prekrije ribu. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta dok ne omekša. U međuvremenu stavite krumpir i grašak kuhati u kipuću vodu i kuhajte dok ne omekša. Procijedite. Zgnječite krumpir i grašak, dodajući mlijeko u kojem se kuhala riba. Dodajte ribu u povrće i dobro promiješajte.
Energetska vrijednost: 155,1kcal
Bjelančevine: 20,2g
Masti: 2,9g
Ugljikohidrati: 17,2g
VARIVO OD GRAŠKA, MRKVE I KRUMPIRA
Sastojci:
50 g graška
500 ml vode
1 mali krumpir (100g) narezan na male komadiće
1 mala mrkva(50 gr), oguljena i narezana na male komadiće
1 žličica maslaca
PRIPREMA: Grašak, mrkvu i krumpir stavite kuhati. Pustite da provrije , smanjite vatru i pustite da kuha još 45 minuta, uz povremeno miješanje. Po potrebi dodajte još vode tijekom kuhanja. Kada je povrće kuhano, zgnječite ga uz dodatak maslaca
NAPOMENA: u obrok po želji dodajte 2 žlice kuhanog mesa(piletina, teletina, janjetina) ili ribe, a može se dodati i jetrica.
Energetska vrijednost: 153,5kcal
Bjelančevine: 5,6g
Masti: 4,5g
Ugljikohidrati: 23,7g
KRUMPIR S TVRDO KUHANIM ŽUMANJKOM
Sastojci:
1 neoguljeni krumpir, dobro opran i skuhan (100g)
1-2 žlice mlijeka
1 tvrdo kuhani žumanjak
1 čajna žličica maslaca ili maslinovog ulja
PRIPREMA: ogulite kuhani krumpir i zgnječite ga vilicom. Dodajte mlijeko, kuhani žumanjak i maslac ili maslinovo ulje i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Energetska vrijednost: 173,7kcal
Masti: 10,4h
Bjelančevine: 5,6g
Ugljikohidrati: 15,1g
KAŠICA OD RIBE, KRUMPIRA I ŠPINATA
Sastojci:
100 gr krumpira narezanog na komadiće
180ml vode
100g filea bijele ribe narezanog na komadiće
40g mladog špinata
30 ml mlijeka
PRIPREMA: krumpir kuhajte dok ne zakuha, a potom kuhajte na laganoj vatri bez poklopca dok sasvim ne omekša. Procijedite,a u vodu u kojoj se kuhao krumpir pristavite ribu i špinat i kuhajte dok se riba ne skuha,a potom procijedite. Sve dobro zgnječiti i pomiješati zajedno s mlijekom dok ne dobijete finu kašicu.
Energetska vrijednost: 183,5kcal
Bjelančevine:22,1g
Masti: 3,2g
Ugljikohidrati:23,1g
VARIVO OD PORILUKA S KRUMPIROM I MESOM
Sastojci:
80 g poriluka
40 g krumpira
5 g brašna
5 g ulja
50 ml mlijeka
30 g mesa ( piletina, puretina, janjetina, teletina, kunić)
PRIPREMA: meso oprati, narezati na kockice ili samljeti i staviti kuhati u hladnu vodu. Kuhati na umjerenoj temperaturi. Krumpir oguliti, oprati , narezati na kockice, a poriluk očistiti, oprati, narezati na kolutiće. Kad je meso djelomično kuhano, dodati povrće i ulje i kuhati dok sve nije mekano. Pred kraj umutiti brašno u mlijeko i sve zajedno kuhati 5 minuta. Prije hranjenja obrok usitniti.
Energetska vrijednost: 174kcal
Bjelančevine 10,4g
Masti: 7,1g
Ugljikohidrati: 17,1g
JUHA OD PILEĆE SITNINE
Sastojci:
20 g mrkve
10 g kelja
10 g korabice
10 g cvjetače
5 g tjestenine
100g pileće sitnine( krilca s dijelom bijelog mesa, želuci, jetrica)
PRIPREMA: pileću sitninu očistiti, skinuti kožu i suvišnu masnoću, oprati i staviti kuhati u hladnu vodu.
Mrkvu i korabicu oguliti, oprati i sitno narezati, a cvjetaču i kelj očistiti, oprati i narezati. Povrće dodati juhi kada je meso na pola spremljeno te kuhati na u mjerenoj temperaturi dok svi sastojci nisu mekani. Meso i povrće izvaditi, juhu procijediti i ukuhati tjesteninu( rižu ili griz). Meso odvojiti od kosti, sitno nasjeckati, povrće usitniti i sve dodati u juhu kad je tjestenina gotova.
NAPOMENA: ponuditi dojenčetu kao glavni obrok ili starijem djetetu kao dodatka glavnom jelu.
Energetska vrijednost: 103kcal
Masti: 3,5g
Bjelančevine: 9g
Ugljikohidrati : 8,9g
TOPLI DESERT OD JOGURTA I BANANE
Sastojci:
1 čajna žličica maslaca
4 žlice zgnječene banane
2 žlice jogurta od vanilije
PRIPREMA: umiješajte zgnječenu bananu u jogurt. Rastopite maslac na laganoj vatri i dodajte smjesu banane i jogurta; lagano zagrijavajte uz stalno mješanje. Prije nego što smjesa provrije, maknite s vatre i ulijte u zdjelicu. Prije posluživanja ohladite na odgovarajuću temperaturu.
Energetska vrijednost: 121,2kcal
Bjelančevine:1,5g
Masti: 5,3g
Ugljikohidrati 15.1g