RECEPTI ZA DOJENČAD OD 9 MJESECI STAROSTI

KRAVLJI SIR S TVRDO KUHANIM ŽUMANJKOM

Sastojci:

50 g kravljeg sira

1 tvrdo kuhani žumanjak

1 žličica maslaca ili maslinovog ulja

PRIPREMA: umiješajte kuhani žumanjak, kravlji sir i maslac/maslinovo ulje i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu

NAPOMENA: umjesto kravljeg sira možete upotrijebiti i sir ricotta

Energetska vrijednost: 142,2kcal

Bjelančevine: 9,7g

Masti: 10,5g

Ugljikohidrati: 2,1g

PIRE OD GRAŠKA

Sastojci:

160g svježeg ili smrznutog graška

60 ml vode

60 ml mlijeka

PRIPREMA: u kipuću vodu dodajte grašak i kuhajte dok sasvim ne omekša. Ocijedite i izmjerite volumen vode u kojoj se kuhao grašak. Po potrebi odlijte ili dolijte svježu prokuhanu vdu kako bi odmjerili 60 ml. Kuhani grašak, vodu i mlijeko izmiksajte u fini pire.

Napomena: u obrok po želji dodajte 2 žlice kuhanog mesa(piletina, puretina, teletina, janjetina) ili ribe, a može se dodati i jetrica ili bijela riba.

Energetska vrijednost: 171,6kcal

Bjelančevine: 9,2g

Masti: 3,3g

Ugljikohidrati: 27,3g

POŠIRANA RIBA S KRUMPIROM I GRAŠKOM

Sastojci:

100 g bijele ribe bez kosti

1 mali krumpir(100g) narezan na komadiće

1 žlica graška

Mlijeko

PRIPREMA: stavite ribu u lončić i dodajte mlijeka da prekrije ribu. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta dok ne omekša. U međuvremenu stavite krumpir i grašak kuhati u kipuću vodu i kuhajte dok ne omekša. Procijedite. Zgnječite krumpir i grašak, dodajući mlijeko u kojem se kuhala riba. Dodajte ribu u povrće i dobro promiješajte.

Energetska vrijednost: 155,1kcal

Bjelančevine: 20,2g

Masti: 2,9g

Ugljikohidrati: 17,2g

VARIVO OD GRAŠKA, MRKVE I KRUMPIRA

Sastojci:

50 g graška

500 ml vode

1 mali krumpir (100g) narezan na male komadiće

1 mala mrkva(50 gr), oguljena i narezana na male komadiće

1 žličica maslaca

PRIPREMA: Grašak, mrkvu i krumpir stavite kuhati. Pustite da provrije , smanjite vatru i pustite da kuha još 45 minuta, uz povremeno miješanje. Po potrebi dodajte još vode tijekom kuhanja. Kada je povrće kuhano, zgnječite ga uz dodatak maslaca

NAPOMENA: u obrok po želji dodajte 2 žlice kuhanog mesa(piletina, teletina, janjetina) ili ribe, a može se dodati i jetrica.

Energetska vrijednost: 153,5kcal

Bjelančevine: 5,6g

Masti: 4,5g

Ugljikohidrati: 23,7g

KRUMPIR S TVRDO KUHANIM ŽUMANJKOM

Sastojci:

1 neoguljeni krumpir, dobro opran i skuhan (100g)

1-2 žlice mlijeka

1 tvrdo kuhani žumanjak

1 čajna žličica maslaca ili maslinovog ulja

PRIPREMA: ogulite kuhani krumpir i zgnječite ga vilicom. Dodajte mlijeko, kuhani žumanjak i maslac ili maslinovo ulje i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.

Energetska vrijednost: 173,7kcal

Masti: 10,4h

Bjelančevine: 5,6g

Ugljikohidrati: 15,1g

KAŠICA OD RIBE, KRUMPIRA I ŠPINATA

Sastojci:

100 gr krumpira narezanog na komadiće

180ml vode

100g filea bijele ribe narezanog na komadiće

40g mladog špinata

30 ml mlijeka

PRIPREMA: krumpir kuhajte dok ne zakuha, a potom kuhajte na laganoj vatri bez poklopca dok sasvim ne omekša. Procijedite,a u vodu u kojoj se kuhao krumpir pristavite ribu i špinat i kuhajte dok se riba ne skuha,a potom procijedite. Sve dobro zgnječiti i pomiješati zajedno s mlijekom dok ne dobijete finu kašicu.

Energetska vrijednost: 183,5kcal

Bjelančevine:22,1g

Masti: 3,2g

Ugljikohidrati:23,1g

VARIVO OD PORILUKA S KRUMPIROM I MESOM

Sastojci:

80 g poriluka

40 g krumpira

5 g brašna

5 g ulja

50 ml mlijeka

30 g mesa ( piletina, puretina, janjetina, teletina, kunić)

PRIPREMA: meso oprati, narezati na kockice ili samljeti i staviti kuhati u hladnu vodu. Kuhati na umjerenoj temperaturi. Krumpir oguliti, oprati , narezati na kockice, a poriluk očistiti, oprati, narezati na kolutiće. Kad je meso djelomično kuhano, dodati povrće i ulje i kuhati dok sve nije mekano. Pred kraj umutiti brašno u mlijeko i sve zajedno kuhati  5 minuta. Prije hranjenja obrok usitniti.

Energetska vrijednost: 174kcal

Bjelančevine 10,4g

Masti: 7,1g

Ugljikohidrati: 17,1g

JUHA OD PILEĆE SITNINE

Sastojci:

20 g mrkve

10 g kelja

10 g korabice

10 g cvjetače

5 g tjestenine

100g pileće sitnine( krilca s dijelom bijelog mesa, želuci, jetrica)

PRIPREMA: pileću sitninu očistiti, skinuti kožu i suvišnu masnoću, oprati i staviti kuhati u hladnu vodu.

Mrkvu i korabicu oguliti, oprati i sitno narezati, a cvjetaču i kelj očistiti, oprati i narezati. Povrće dodati juhi kada je meso na pola spremljeno te kuhati na u mjerenoj temperaturi dok svi sastojci nisu mekani. Meso i povrće izvaditi, juhu procijediti i ukuhati tjesteninu( rižu ili griz). Meso odvojiti od kosti, sitno nasjeckati, povrće usitniti i sve dodati u juhu kad je tjestenina gotova.

NAPOMENA: ponuditi dojenčetu kao glavni obrok ili starijem djetetu kao dodatka glavnom jelu.

Energetska vrijednost: 103kcal

Masti: 3,5g

Bjelančevine: 9g

Ugljikohidrati : 8,9g

TOPLI DESERT OD JOGURTA I BANANE

Sastojci:

1 čajna žličica maslaca

4 žlice zgnječene banane

2 žlice jogurta od vanilije

PRIPREMA: umiješajte zgnječenu bananu u jogurt. Rastopite maslac na laganoj vatri i dodajte smjesu banane i jogurta; lagano zagrijavajte uz stalno mješanje. Prije nego što smjesa provrije, maknite s vatre i ulijte u zdjelicu. Prije posluživanja ohladite na odgovarajuću temperaturu.

Energetska vrijednost: 121,2kcal

Bjelančevine:1,5g

Masti: 5,3g

Ugljikohidrati 15.1g

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic