Recepti za dojenčad od 10 mjeseci do 1. rođendana

KUPUS S JABUKOM

Sastojci:

60 g sitno sjeckanog kupusa

1 manja jabuka, oguljena, očišćena i narezana na ploške(100g)

75 ml vode

1 žličica maslaca

PRIPREMA:pristavite kupus, jabuku i vodu i lagano zagrijavajte, pokrijte i kuhajte još 10 minuta odnosno dok kupus i jabuka ne budu sasvim mekani. Dodajte još vode po potrebi. Kada je kuhano, zgnječite i dodajte maslac ako želite

Energetska vrijednost: 109,3kcal

Bjelančevine: 2,1g

Masti:4,4g

Ugljikohidrati:17,2g

JOGURT S KUKURUZNIM PAHULJICAMA

Sastojci:

200 ml jogurta( ili kiselog mlijeka)

10-15 g kukuruznih pahuljica

PRIPREMA:u jogurt umiješati kukuruzne pahuljice i pustiti da odstoje i omekšaju. Prije hranjenja pomiješati da se dobije jednolična masa bez grudica.

Energetska vrijednost: 177kcal

Bjelančevine:7,9g

Masti:6,6g

Ugljikohidrati: 21,5g

 

PALENTA SA SIROM MASCARPONE

Sastojci:

1 žlica palente

½ šalice vode

1 žlica sira mascarpone

PRIPREMA:vodu zagrijte do vrenja i polako umiješajte palentu. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada je palenta gotova ostavite da odstoji 5 minuta i potom umiješajte sir . Dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Energetska vrijednost: 133,6kcal

Masti:4,4g

Ugljikohidrati:15,4g

Bjelančevine:2,6g

 

JOGURT SA ZOBENIM PAHULJICAMA

Sastojci:

200 ml jogurta

10-15 g zobenih pahuljica- instant

PRIPREMA:u jogurt umiješati instant zobene pahuljice i pustiti da odstoje i omekšaju. Prije hranjenja dobro promiješati da nastane jednolična smjesa.

Energetska vrijednost:178kcal

Masti:7,5g

Bjelančevine:7,8g

Ugljikohidrati: 19,8g

 

VARIVO OD SVHEŽEG KUPUSA

Sastojci:

80 g svježeg kupusa

40g krumpira

10 g mrkve

1 žličica ulja

PRIPREMA:krumpir i mrkvu oguliti, narezati na kockice ili naribati. Svježi kupus očistiti, izrezati mesnati dio listova, oprati ga, narezati na rezance. Sve staviti u kipuću vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi u zatvorenoj posudi. Kada je povrće mekano, odliti suvišnu vodu, dodati ulje i pustiti da još kratko prokuha. Prema potrebi povrće usitniti.

NAPOMENA: u obrok po želji dodajte 2 žlice kuhanog mesa(piletina, teletina, janjetina)iliribe, a može se dodati i jetrica.

Energetska vrijednost: 101kcal

Masti:5g

Ugljikohidrati:11.9g

Bjelančevine:2,1g

 

VARIVO OD MAHUNA

Sastojci:

70 g mahuna

30 g krumpira

10 g mrkve

20 g svježe rajčice

50 ml mlijeka

5 g ulja

5-10 g riže

PRIPREMA: krumpir i mrkvu oguliti, oprati, narezati na kockice, a mahune očistiti i narezati na male komadiće. Staviti u kipuću vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi u pokrivenoj posudi. Kada je povrće napola gotovo, dodati sok od veće kriške oprane i očišćene rajčice, ulje, rižu. Pustiti kuhati bez miješanja, a gotovom jelu dodati još mlijeko i prokuhati tijekom 3 minute. Prije hranjenja obrok usitniti.

NAPOMENA: obrok se može upotpuniti s 2 žlice kuhanog mesa ili tvrdo kuhanog žumanjka.

Energetska vrijednost:162kcal

Bjelančevine:4,3g

Masti:6,6g

Ugljikohidrati:21,3g

 

VOĆNA KAŠICA SA SIROM I RIŽINIM PAHULJICAMA

Sastojci:

170 ml vode

25g rižinih pahuljica

30 g svježeg sira

20g sušenog voća( grožđice, smokve, marelice)

PRIPREMA:vodu prokuhati i pustiti da se ohladi na 50°C. Preliti preko rižinih pahuljica i dobro promiješati. Grožđice, smokve ili marelice očistiti, oprati, sitno nasjeckati i preliti mlakim mlijekom da omekšaju. Dodati voće kašici zajedno s 2 velike žlice svježeg kravljeg sira i ponovo dobro promiješati.

Energetska vrijednost: 156kcal

Bjelančevine:6g

Masti:2,5g

Ugljikohidrati: 27,4g

 

VARIVO OD PORILUKA I KELjA

Sastojci:

50 g poriluka

30 g kelja

10 g mrkve

10g riže

5 g ulja

30 g mesa( teletina, janjetina, kunić, puretina)

PRIPREMA:meso oprati, narezati na kockice i staviti kuhati u hladnu vodu, a poriluk i kelj očistiti, oprati i narezati na rezance. Dodati u juhu kada je meso napola kuhano. Kuhati dalje na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša te svemu dodati opranu i očišćenu rižu. Pustiti kuhati bez miješanja i na kraju dodati ulje . Gotov obrok prema potrebi usitniti pasiranjem ili vilicom.

Energetska vrijednost:150kcal

Bjelančevine:8,2g

Masti: 6,2g

Ugljikohidrati:15,3g

 

DESERT OD MASCARPONE SIRA,JOGURTA I MARELICA

Sastojci:

1 žlica sira mascarpone

1 žlica jogurta

1 žlica pirea od marelice

PRIPREMA:pire od marelice pripremite tako da skuhate marelice u soku od jabuka ili vodi. Potom umiješajte pire od marelica u smjesu sira i jogurta.

NAPOMENA:pire od marelice možete zamijeniti četvrtinom zgnječene banane ili pireom od breskve.

Energetska vrijednost:78,8kcal

Bjelančevine:1,8g

Masti:7,1g

Ugljikohidrati: 2,9g

 

VARIVO OD SVJEŽEG KUPUSA I GRAŠKA S JUNETINOM

Sastojci:

50 g svježeg kupusa

30g graška

40g krumpira

5 g ulja

30g junetine(teletine ili janjetine)

PRIPREMA: meso oprati, narezati na kockice i staviti kuhati u hladnu vodu. Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice. Kupus očistiti, izrezati mesnati dio listova i narezati na rezance,a grašak oprati i očistiti. Povrće i ulje dodati u juhu kada je meso napola kuhano. Kuhati bez miješanja dok svi sastojci nisu mekani. Prema potrebi obrok prije hranjenja usitniti.

Energetska vrijednost: 141kcal

Bjelančevine: 10,6g

Masti: 6,5g

Ugljikohidrati 10,0g

 

KUHANA GOVEDINA S CRVENIM PIREOM

Sastojci:80 g govedine

50 g kuhane cikle

100g krumpira

1-2 žlice mlijeka

1 žličica maslaca

PRIPREMA:meso oprati, narezati na kockice i staviti kuhati u hladnu vodu. Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice te staviti kuhati. Kada  je krumpir kuhan, zgnječite ga, pomiješajte s mlijekom i maslacem te dodajte dobro zgnječenu ciklu koju promiješajte s krumpirom kako bi dobili jednoličnu smjesu. Poslužite s usitnjenom kuhanom govedinom.

Energetska vrijednost: 241,7kcal

Bjelančevine:20,4g

Masti:9,7g

Ugljikohidrati: 19,5g

 

KUHANA JUNETINA S UMAKOM OD RAJČICE

Sastojci:

80 g junetine

60 g mrkve

30 g korabice

30 g krumpira

200 ml vode

10 g riže

60 ml pasirane rajčice

½ žličice šećera

1 žličica maslinovog ulja

PRIPREMA:oprano meso staviti kuhati u hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, a zatim dodajte očišćeno povrće. Kada meso i povrće omekšaju, izvadite ih iz juhe te ukuhajte opranu rižu. U gotovu juhu dodajte i mrkvu narezanu na kolutiće. Preostalo povrće usitnite u mikseru uz dodatak 3 žličice juhe i 1 žličicu ulja. U posudu ulijte kašu od povrća, dodajte pasiranu rajčicu i šećer pa sve kratko prokuhajte. Kuhano meso usitnite i s rižom poslužite uz umak od rajčice.

Energetska vrijednost: 256,4kcal

Bjelančevine: 19,9

Masti: 9,1g

Ugljikohidrata: 24,3g

PILEĆA JETRICA S BUČOM

Sastojci:

100g pileće jetrice

60 ml mlijeka

250g buče

1 žlica maslinovog ulja

PRIPREMA: stavite jetrica u mlijeko da se namaču 30 minuta, a potom ocijedite. Za vrijeme dok se jetrica namaču, buču skuhajte u malo vode ili na pari i potom ocijedite. Usitnite jetrica i stavite da se peku na zagrijanom ulju, na laganoj vatri 10ak minuta. Nakon što su gotova, ocijedite suvišnu masnoću na upijajućem papiru. Vilicom usitnite jetrica i buču i povežite u finu kašicu.

Energetska vrijednost: 229,3kcal

Masti:11,2g

Ugljikohidrati: 14,2g

Bjelančevine: 24,4g

 

KAŠICA OD KVINOJE I MARELICA

Sastojci:

3 žlice kvinoje

15 žlica vode

6 marelica

0.5 dcl soka od jabuke

PRIPREMA: operite kvinoju, kuhajte poklopljenu na laganoj vatri 15 minuta. Marelice operite, uklonite koštice i nasjeckajte na komadiće te umiješajte u kvinoju koja se kuha te dolijte sok od jabuke. Kuhajte još 20-25 minuta, često miješajući i po potrebi dodajte još vode. Po želji, u gotov obrok možete umiješati žličicu maslaca.

Energetska vrijednost: 239,8kcal

Masti: 3,1g

Ugljikohidrati: 45,2g

Bjelančevine: 7,3g

 

SLATKI KUSKUS

Sastojci:

250 ml mlijeka

1 žlica kuskusa

1 žličica smeđeg šećera

Prstohvat cimeta

PRIPREMA: sve sastojke stavite u mali lončić i kuhajte dok  ne zakuha. Smanjite vatru i kuhajte još 10ak minuta, često miješajući, dok smjesa ne dobije željenu konzistenciju.

NAPOMENA: u ovo jelo možete umiješati i malo grožđica koje ste prethodno prokuhali u mlijeku.

Energetska vrijednost: 228,9

Masti: 8,3g

Ugljikohidrati:27,6g

Bjelančevine: 10,2g

 

KAŠICA OD KVINOJE, TIKVICA I MRKVE

Sastojci:

3 žlice kvinoje

15 žlica vode

100g tikvice

50 g mrkve

Žlica maslinovog ulja

Žličica parmezana

PRIPREMA: operite kvinoju, kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 20 minuta. Tikvicu i mrkvu ogulite, operite i naribajte te umiješajte u kvinoju koja se kuha, kuhajte još 15-20 minuta, često miješajući i po potrebi dodajte još vode. U gotov obrok umiješajte žličicu maslinovog ulja i žličicu ribanog parmezana.

Energetska vrijednost: 262,3kcal

Masti: 8,7g

Bjelančevine: 9,4g

Ugljikohidrati: 35,8g

 

PUDING
Sastojci:

220 ml mlijeka

20 g praška za puding

5 g šećera

PRIPREMA: u 50 ml hladnog mlijeka umutiti prašak za puding i šećer. Postupno ukuhati u 150 ml ključalog mlijeka i nastavite kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.

NAPOMENA: u puding se može dodati malo čokolade u prahu ili svježe usitnjeno voće

Energetska vrijednost: 228,8kcal

Masti: 7,7g

Bjelančevine: 7,5g

Ugljikohidrati: 33,3g

 

OMLET

Sastojci:

1 jaje

2 žlice mlijeka

1 žličica maslaca

PRIPREMA: jaja i mlijeko dobro izmiješajte. Zagrijte maslac na maloj tavi te ulijte smjesu jaja i ispecite omlet.

Energetska vrijednost: 206,8kcal

Masti:16,1g

Ugljikohidrati: 1,4g

Bjelančevine: 14,0

 

LEĆA
Sastojci:

50 g smeđe leće, dobro oprane

600 ml vode

1 žličica maslinovog ulja

PRIPREMA:pristavite leću u vodu i pustite da zakuha. Pokrijte, smanjite vatru i kuhajte pokriveno 45 minuta uz povremeno miješanje. Po potrebi dodajte vode ako bude potrebno. Skuhanu mekanu leću zdrobite vilicom i dodajte žličicu maslinovog ulja ili maslaca ako želite.

Energetska vrijednost:192,0kcal

Masti: 5,0g

Ugljikohidrati: 26,6g

Bjelančevine: 11,9g

 

KREM JUHA OD GRAHA

Sastojci:

1 šalica kuhanog graha (oko 150 g)

1 mali crveni luk ( oko 50g)

Malo peršina

30 g celera

1 mrkva ( oko 50 g)

1 žličica maslinovog ulja

250 ml vode

PRIPREMA: u vodi kuhajte mrkvu, celer i luk narezane na krupnije komade, približno 30 minuta. Potom dodajte grah i kuhajte još 30 minuta. Pred kraj umiješajte sitno sjeckani peršin i maslinovo ulje. Kada je povrće sasvim mekano, izmiksajte ga  štapnim mikserom kako bi dobili krem juhu.

Energetska vrijednost: 193,4kcal

Masti: 5,8g

Ugljikohidrati: 30,3g

Bjelančevine: 11,9g

 

LEĆA S KRUMPIROM I KRAVLJIM SIROM

Sastojci:

4 žlice kuhane leće

1 mali krumpir, skuhan i zgnječen ( oko 80 g)

1 žlica kravljeg sira

PRIPREMA: zgnječite kuhanu leću i pomiješajte s gnječenim krumpirom. Umiješajte kravlji sir i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.

Energetska vrijednost: 160,6kcal

Masti:1,6g

Ugljikohidrati: 26,4g

Bjelančevine: 11,4g

 

PASTRVA NA BIJELO

Sastojci:

100g pastrve

80 g krumpira

2 žlice mlijeka

1 žličica maslaca

1 žličica maslinovog ulja

½ režnja sjeckanog češnjaka

Peršin

PRIPREMA: pastrvu očistite i skuhajte u vodi. Ohladite je  i očistite od kosti te stavite u posudu. Dodajte kuhani krumpir i dobro izmiksajte mikserom dodajući ostale namirnice. Dobro izmiksanu pastrvu stavite u mali namašćeni vatrostalni kalup, zalijte vrućim maslacem i zapecite u pećnici na 200°C.

Energetska vrijednost: 228,2kcal

Masti: 12,7g

Ugljikohidrati: 11,3g

Bjelančevine: 11,3g

 

LEĆA S BANANOM

Sastojci:

4 žlice kuhane leće

4 žlice zgnječene banane

PRIPREMA: zgnječite leću i pomiješajte s bananom. Po želji lagano ugrijte.

Energetska vrijednost: 153,4kcal

Masti: 1,3g

Bjelančevine: 7,9g

Ugljikohidrati: 29,8g

 

KUHANA TUNA

Sastojci:

Odrezak tune(250g)

50 ml maslinovog ulja

1 žličica vinskog octa

Korijen celera

Korijen peršina

1 mali crveni luk

1 lovorov list

Malo limunovog soka

PRIPREMA: meso tune, u jednom komadu, kuhajte polako , približno 45 minuta u vodi s malo ulja, vinskim octom, korijenom celera, peršinom  i lovorovim listom. Kada je riba kuhana, izvadite je , ocijedite, stavite na pladanj, zalijte maslinovim uljem i ostavite 24h u hladnjak

NAPOMENA: tako pripremljenu tunu možete koristiti za jelo nekoliko dana, pod uvjetom da se nakon završene pripreme , odvoji dio za neposrednu upotrebu, a ostatak pohrani u hladnjaku. Količina navedena u receptu može poslužiti za 5 obroka. Kod posluživanja nakapajte je limunovim sokom.

SAVJET ZA POSLUŽIVANJE: kao prilog uz kuhanu tunu servirajte djetetu kuhanu blitvu s krumpirom ili kuhanu brokulu usitnjenu vilicom.

Energetska vrijednost po obroku: 161kcal

Masti po obroku: 13,1g

Bjelančevine po obroku: 10,7g

Ugljikohidrati po obroku: 0,0g

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic