Recepti za dojenčad od 10 mjeseci do 1. rođendana
KUPUS S JABUKOM
Sastojci:
60 g sitno sjeckanog kupusa
1 manja jabuka, oguljena, očišćena i narezana na ploške(100g)
75 ml vode
1 žličica maslaca
PRIPREMA:pristavite kupus, jabuku i vodu i lagano zagrijavajte, pokrijte i kuhajte još 10 minuta odnosno dok kupus i jabuka ne budu sasvim mekani. Dodajte još vode po potrebi. Kada je kuhano, zgnječite i dodajte maslac ako želite
Energetska vrijednost: 109,3kcal
Bjelančevine: 2,1g
Masti:4,4g
Ugljikohidrati:17,2g
JOGURT S KUKURUZNIM PAHULJICAMA
Sastojci:
200 ml jogurta( ili kiselog mlijeka)
10-15 g kukuruznih pahuljica
PRIPREMA:u jogurt umiješati kukuruzne pahuljice i pustiti da odstoje i omekšaju. Prije hranjenja pomiješati da se dobije jednolična masa bez grudica.
Energetska vrijednost: 177kcal
Bjelančevine:7,9g
Masti:6,6g
Ugljikohidrati: 21,5g
PALENTA SA SIROM MASCARPONE
Sastojci:
1 žlica palente
½ šalice vode
1 žlica sira mascarpone
PRIPREMA:vodu zagrijte do vrenja i polako umiješajte palentu. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kada je palenta gotova ostavite da odstoji 5 minuta i potom umiješajte sir . Dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Energetska vrijednost: 133,6kcal
Masti:4,4g
Ugljikohidrati:15,4g
Bjelančevine:2,6g
JOGURT SA ZOBENIM PAHULJICAMA
Sastojci:
200 ml jogurta
10-15 g zobenih pahuljica- instant
PRIPREMA:u jogurt umiješati instant zobene pahuljice i pustiti da odstoje i omekšaju. Prije hranjenja dobro promiješati da nastane jednolična smjesa.
Energetska vrijednost:178kcal
Masti:7,5g
Bjelančevine:7,8g
Ugljikohidrati: 19,8g
VARIVO OD SVHEŽEG KUPUSA
Sastojci:
80 g svježeg kupusa
40g krumpira
10 g mrkve
1 žličica ulja
PRIPREMA:krumpir i mrkvu oguliti, narezati na kockice ili naribati. Svježi kupus očistiti, izrezati mesnati dio listova, oprati ga, narezati na rezance. Sve staviti u kipuću vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi u zatvorenoj posudi. Kada je povrće mekano, odliti suvišnu vodu, dodati ulje i pustiti da još kratko prokuha. Prema potrebi povrće usitniti.
NAPOMENA: u obrok po želji dodajte 2 žlice kuhanog mesa(piletina, teletina, janjetina)iliribe, a može se dodati i jetrica.
Energetska vrijednost: 101kcal
Masti:5g
Ugljikohidrati:11.9g
Bjelančevine:2,1g
VARIVO OD MAHUNA
Sastojci:
70 g mahuna
30 g krumpira
10 g mrkve
20 g svježe rajčice
50 ml mlijeka
5 g ulja
5-10 g riže
PRIPREMA: krumpir i mrkvu oguliti, oprati, narezati na kockice, a mahune očistiti i narezati na male komadiće. Staviti u kipuću vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi u pokrivenoj posudi. Kada je povrće napola gotovo, dodati sok od veće kriške oprane i očišćene rajčice, ulje, rižu. Pustiti kuhati bez miješanja, a gotovom jelu dodati još mlijeko i prokuhati tijekom 3 minute. Prije hranjenja obrok usitniti.
NAPOMENA: obrok se može upotpuniti s 2 žlice kuhanog mesa ili tvrdo kuhanog žumanjka.
Energetska vrijednost:162kcal
Bjelančevine:4,3g
Masti:6,6g
Ugljikohidrati:21,3g
VOĆNA KAŠICA SA SIROM I RIŽINIM PAHULJICAMA
Sastojci:
170 ml vode
25g rižinih pahuljica
30 g svježeg sira
20g sušenog voća( grožđice, smokve, marelice)
PRIPREMA:vodu prokuhati i pustiti da se ohladi na 50°C. Preliti preko rižinih pahuljica i dobro promiješati. Grožđice, smokve ili marelice očistiti, oprati, sitno nasjeckati i preliti mlakim mlijekom da omekšaju. Dodati voće kašici zajedno s 2 velike žlice svježeg kravljeg sira i ponovo dobro promiješati.
Energetska vrijednost: 156kcal
Bjelančevine:6g
Masti:2,5g
Ugljikohidrati: 27,4g
VARIVO OD PORILUKA I KELjA
Sastojci:
50 g poriluka
30 g kelja
10 g mrkve
10g riže
5 g ulja
30 g mesa( teletina, janjetina, kunić, puretina)
PRIPREMA:meso oprati, narezati na kockice i staviti kuhati u hladnu vodu, a poriluk i kelj očistiti, oprati i narezati na rezance. Dodati u juhu kada je meso napola kuhano. Kuhati dalje na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša te svemu dodati opranu i očišćenu rižu. Pustiti kuhati bez miješanja i na kraju dodati ulje . Gotov obrok prema potrebi usitniti pasiranjem ili vilicom.
Energetska vrijednost:150kcal
Bjelančevine:8,2g
Masti: 6,2g
Ugljikohidrati:15,3g
DESERT OD MASCARPONE SIRA,JOGURTA I MARELICA
Sastojci:
1 žlica sira mascarpone
1 žlica jogurta
1 žlica pirea od marelice
PRIPREMA:pire od marelice pripremite tako da skuhate marelice u soku od jabuka ili vodi. Potom umiješajte pire od marelica u smjesu sira i jogurta.
NAPOMENA:pire od marelice možete zamijeniti četvrtinom zgnječene banane ili pireom od breskve.
Energetska vrijednost:78,8kcal
Bjelančevine:1,8g
Masti:7,1g
Ugljikohidrati: 2,9g
VARIVO OD SVJEŽEG KUPUSA I GRAŠKA S JUNETINOM
Sastojci:
50 g svježeg kupusa
30g graška
40g krumpira
5 g ulja
30g junetine(teletine ili janjetine)
PRIPREMA: meso oprati, narezati na kockice i staviti kuhati u hladnu vodu. Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice. Kupus očistiti, izrezati mesnati dio listova i narezati na rezance,a grašak oprati i očistiti. Povrće i ulje dodati u juhu kada je meso napola kuhano. Kuhati bez miješanja dok svi sastojci nisu mekani. Prema potrebi obrok prije hranjenja usitniti.
Energetska vrijednost: 141kcal
Bjelančevine: 10,6g
Masti: 6,5g
Ugljikohidrati 10,0g
KUHANA GOVEDINA S CRVENIM PIREOM
Sastojci:80 g govedine
50 g kuhane cikle
100g krumpira
1-2 žlice mlijeka
1 žličica maslaca
PRIPREMA:meso oprati, narezati na kockice i staviti kuhati u hladnu vodu. Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice te staviti kuhati. Kada je krumpir kuhan, zgnječite ga, pomiješajte s mlijekom i maslacem te dodajte dobro zgnječenu ciklu koju promiješajte s krumpirom kako bi dobili jednoličnu smjesu. Poslužite s usitnjenom kuhanom govedinom.
Energetska vrijednost: 241,7kcal
Bjelančevine:20,4g
Masti:9,7g
Ugljikohidrati: 19,5g
KUHANA JUNETINA S UMAKOM OD RAJČICE
Sastojci:
80 g junetine
60 g mrkve
30 g korabice
30 g krumpira
200 ml vode
10 g riže
60 ml pasirane rajčice
½ žličice šećera
1 žličica maslinovog ulja
PRIPREMA:oprano meso staviti kuhati u hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, a zatim dodajte očišćeno povrće. Kada meso i povrće omekšaju, izvadite ih iz juhe te ukuhajte opranu rižu. U gotovu juhu dodajte i mrkvu narezanu na kolutiće. Preostalo povrće usitnite u mikseru uz dodatak 3 žličice juhe i 1 žličicu ulja. U posudu ulijte kašu od povrća, dodajte pasiranu rajčicu i šećer pa sve kratko prokuhajte. Kuhano meso usitnite i s rižom poslužite uz umak od rajčice.
Energetska vrijednost: 256,4kcal
Bjelančevine: 19,9
Masti: 9,1g
Ugljikohidrata: 24,3g
PILEĆA JETRICA S BUČOM
Sastojci:
100g pileće jetrice
60 ml mlijeka
250g buče
1 žlica maslinovog ulja
PRIPREMA: stavite jetrica u mlijeko da se namaču 30 minuta, a potom ocijedite. Za vrijeme dok se jetrica namaču, buču skuhajte u malo vode ili na pari i potom ocijedite. Usitnite jetrica i stavite da se peku na zagrijanom ulju, na laganoj vatri 10ak minuta. Nakon što su gotova, ocijedite suvišnu masnoću na upijajućem papiru. Vilicom usitnite jetrica i buču i povežite u finu kašicu.
Energetska vrijednost: 229,3kcal
Masti:11,2g
Ugljikohidrati: 14,2g
Bjelančevine: 24,4g
KAŠICA OD KVINOJE I MARELICA
Sastojci:
3 žlice kvinoje
15 žlica vode
6 marelica
0.5 dcl soka od jabuke
PRIPREMA: operite kvinoju, kuhajte poklopljenu na laganoj vatri 15 minuta. Marelice operite, uklonite koštice i nasjeckajte na komadiće te umiješajte u kvinoju koja se kuha te dolijte sok od jabuke. Kuhajte još 20-25 minuta, često miješajući i po potrebi dodajte još vode. Po želji, u gotov obrok možete umiješati žličicu maslaca.
Energetska vrijednost: 239,8kcal
Masti: 3,1g
Ugljikohidrati: 45,2g
Bjelančevine: 7,3g
SLATKI KUSKUS
Sastojci:
250 ml mlijeka
1 žlica kuskusa
1 žličica smeđeg šećera
Prstohvat cimeta
PRIPREMA: sve sastojke stavite u mali lončić i kuhajte dok ne zakuha. Smanjite vatru i kuhajte još 10ak minuta, često miješajući, dok smjesa ne dobije željenu konzistenciju.
NAPOMENA: u ovo jelo možete umiješati i malo grožđica koje ste prethodno prokuhali u mlijeku.
Energetska vrijednost: 228,9
Masti: 8,3g
Ugljikohidrati:27,6g
Bjelančevine: 10,2g
KAŠICA OD KVINOJE, TIKVICA I MRKVE
Sastojci:
3 žlice kvinoje
15 žlica vode
100g tikvice
50 g mrkve
Žlica maslinovog ulja
Žličica parmezana
PRIPREMA: operite kvinoju, kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 20 minuta. Tikvicu i mrkvu ogulite, operite i naribajte te umiješajte u kvinoju koja se kuha, kuhajte još 15-20 minuta, često miješajući i po potrebi dodajte još vode. U gotov obrok umiješajte žličicu maslinovog ulja i žličicu ribanog parmezana.
Energetska vrijednost: 262,3kcal
Masti: 8,7g
Bjelančevine: 9,4g
Ugljikohidrati: 35,8g
PUDING
Sastojci:
220 ml mlijeka
20 g praška za puding
5 g šećera
PRIPREMA: u 50 ml hladnog mlijeka umutiti prašak za puding i šećer. Postupno ukuhati u 150 ml ključalog mlijeka i nastavite kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
NAPOMENA: u puding se može dodati malo čokolade u prahu ili svježe usitnjeno voće
Energetska vrijednost: 228,8kcal
Masti: 7,7g
Bjelančevine: 7,5g
Ugljikohidrati: 33,3g
OMLET
Sastojci:
1 jaje
2 žlice mlijeka
1 žličica maslaca
PRIPREMA: jaja i mlijeko dobro izmiješajte. Zagrijte maslac na maloj tavi te ulijte smjesu jaja i ispecite omlet.
Energetska vrijednost: 206,8kcal
Masti:16,1g
Ugljikohidrati: 1,4g
Bjelančevine: 14,0
LEĆA
Sastojci:
50 g smeđe leće, dobro oprane
600 ml vode
1 žličica maslinovog ulja
PRIPREMA:pristavite leću u vodu i pustite da zakuha. Pokrijte, smanjite vatru i kuhajte pokriveno 45 minuta uz povremeno miješanje. Po potrebi dodajte vode ako bude potrebno. Skuhanu mekanu leću zdrobite vilicom i dodajte žličicu maslinovog ulja ili maslaca ako želite.
Energetska vrijednost:192,0kcal
Masti: 5,0g
Ugljikohidrati: 26,6g
Bjelančevine: 11,9g
KREM JUHA OD GRAHA
Sastojci:
1 šalica kuhanog graha (oko 150 g)
1 mali crveni luk ( oko 50g)
Malo peršina
30 g celera
1 mrkva ( oko 50 g)
1 žličica maslinovog ulja
250 ml vode
PRIPREMA: u vodi kuhajte mrkvu, celer i luk narezane na krupnije komade, približno 30 minuta. Potom dodajte grah i kuhajte još 30 minuta. Pred kraj umiješajte sitno sjeckani peršin i maslinovo ulje. Kada je povrće sasvim mekano, izmiksajte ga štapnim mikserom kako bi dobili krem juhu.
Energetska vrijednost: 193,4kcal
Masti: 5,8g
Ugljikohidrati: 30,3g
Bjelančevine: 11,9g
LEĆA S KRUMPIROM I KRAVLJIM SIROM
Sastojci:
4 žlice kuhane leće
1 mali krumpir, skuhan i zgnječen ( oko 80 g)
1 žlica kravljeg sira
PRIPREMA: zgnječite kuhanu leću i pomiješajte s gnječenim krumpirom. Umiješajte kravlji sir i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Energetska vrijednost: 160,6kcal
Masti:1,6g
Ugljikohidrati: 26,4g
Bjelančevine: 11,4g
PASTRVA NA BIJELO
Sastojci:
100g pastrve
80 g krumpira
2 žlice mlijeka
1 žličica maslaca
1 žličica maslinovog ulja
½ režnja sjeckanog češnjaka
Peršin
PRIPREMA: pastrvu očistite i skuhajte u vodi. Ohladite je i očistite od kosti te stavite u posudu. Dodajte kuhani krumpir i dobro izmiksajte mikserom dodajući ostale namirnice. Dobro izmiksanu pastrvu stavite u mali namašćeni vatrostalni kalup, zalijte vrućim maslacem i zapecite u pećnici na 200°C.
Energetska vrijednost: 228,2kcal
Masti: 12,7g
Ugljikohidrati: 11,3g
Bjelančevine: 11,3g
LEĆA S BANANOM
Sastojci:
4 žlice kuhane leće
4 žlice zgnječene banane
PRIPREMA: zgnječite leću i pomiješajte s bananom. Po želji lagano ugrijte.
Energetska vrijednost: 153,4kcal
Masti: 1,3g
Bjelančevine: 7,9g
Ugljikohidrati: 29,8g
KUHANA TUNA
Sastojci:
Odrezak tune(250g)
50 ml maslinovog ulja
1 žličica vinskog octa
Korijen celera
Korijen peršina
1 mali crveni luk
1 lovorov list
Malo limunovog soka
PRIPREMA: meso tune, u jednom komadu, kuhajte polako , približno 45 minuta u vodi s malo ulja, vinskim octom, korijenom celera, peršinom i lovorovim listom. Kada je riba kuhana, izvadite je , ocijedite, stavite na pladanj, zalijte maslinovim uljem i ostavite 24h u hladnjak
NAPOMENA: tako pripremljenu tunu možete koristiti za jelo nekoliko dana, pod uvjetom da se nakon završene pripreme , odvoji dio za neposrednu upotrebu, a ostatak pohrani u hladnjaku. Količina navedena u receptu može poslužiti za 5 obroka. Kod posluživanja nakapajte je limunovim sokom.
SAVJET ZA POSLUŽIVANJE: kao prilog uz kuhanu tunu servirajte djetetu kuhanu blitvu s krumpirom ili kuhanu brokulu usitnjenu vilicom.
Energetska vrijednost po obroku: 161kcal
Masti po obroku: 13,1g
Bjelančevine po obroku: 10,7g
Ugljikohidrati po obroku: 0,0g