Dijeta kod oboljenja srca i bubrega


Dijeta kod oboljenja srca i bubrega

Princip dijete je da se izbjegnu veće količine tekućine te kuhinjske soli, odnosno da se količina kuhinjske soli upotrijebi samo u posebnoj odredbi liječnika. Dnevnu količinu hrane treba podijeliti na 5-6 manjih obroka, ne uzimati mnogo tekućine ni hrane koja sadrži mnogo tekućine (juhe, rijetka i vodenasta variva). Hrana ne smije biti jako začinjena i treba da se sastoji pretežno od lako probavljivih ugljikohidrata,količinu masti treba ograničiti, a upotrebljavati ulja i biljne masti.

Dopušta se:

Kruh, neslani maslac, svježi kravlji sir (količinu određuje liječnik), špinat, mrkva, cvjetača, blitva, krumpir, riža i sve vrste tjestenine. Kolači bez veće količine kvasca, nabujci: Salata zelena, cikla sa limunovim sokom, marmelada, đemovi, med.

Ograničeno je dopušteno:

(prema odredbi liječnika) mlijeko, kiselo mlijeko, jogurt, teletina, nemasna riječna riba, jaja, nemasno meso peradi, nemasna šunka.

Ne dopuštaju se:

  • Jela priređena sa začinima, slana jela, sušeno meso, svinjetina, govedina, kobasice.
  • Rotkvica, luk, gljive, celer, češnjak, šparga, kelj, kupus, grašak, grah, leća, krleraba.
  • Alkoholna pića.

Kavu je dopušteno piti u malim količinama 2-3 puta dnevno.

Oznake: ,