Krem riža s kompotom od sušenog voća


torta

Sastojci:

  • 1 litra mlijeka
  • 75 g šećera u prahu
  • 65 g bijele riže
  • limunova korica
  • 2 žličice kukuruznog brašna
  • 1 žlica vode
  • 2 žumanjka
  • ½ žličice ekstrakta od vanilije

Za kompot:

  • 75 g sitno sjeckane sušene kruške
  • 45 g sitno sjeckane sušene jabuke
  • 85 g sitno sjeckane sušene šljive
  • 500 ml vode
  • 1 žlica rižinog slada

PRIPREMA: u lonac ulijte mlijeko, dodajte šećer i limunovu koricu i pustite da zakuha, povremeno miješajući. Postupno ukuhajte rižu, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri poklopljeno još 40 minuta ili dok riža potpuno ne omekša. U međuvremenu pripremite voćni kompot: sve sastojke stavite u lonac srednje veličine i zagrijavajte dok ne zakuha. Potom smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri, nepoklopljeno još 15 minuta. Maknite s vatre. Kukuruzno brašno pomiješajte s vodom u maloj zdjeli i umiješajte žumanjke. U tu smjesu umiješajte 1 žlicu tople riže i potom ulijte smjesu žumanjaka u toplu krem rižu. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne zakuha i zgusne. Umiješajte ekstrakt vanilije i maknite s vatre. Ostavite da odstoji 15 minuta prije serviranja s kompotom. Servirajte u 5 zdjelica.

Svi recepti iz ove kategorije: