Psorijatični artritis


Psorijatični artritis

Psorijatični artritis je upalna reumatska bolest, podjednako zastupljena u muškaraca i žena. Važnu ulogu u nastanku bolesti imaju nasljeđe i okolišni čimbenici, fizička i psihička trauma, virusne i bakterijske bolesti. Pojavljuje se u različitoj životnoj dobi, najčešće između 30. i 50. godine života.

U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1.7% stanovništva, a 50% slučajeva javlja se prije 25. godine života.

Simptomi

  • bol, oticanje i zakočenost jednog ili više zglobova
  • zglobovi su crveni i topli na dodir
  • otežano pokretni ili “kruti” zglobovi
  • promijenjeni nokti/lomljivi ili odmaknuti od korijena
  • bolovi u donjem dijelu leđa, iznad “trtice”

Dijagnoza i liječenje

  • specifičan test za postavljanje dijagnoze ne postoji!
  • pretrage koje mogu pomoći: rentgen, analiza zglobne tekućine, sedimentacija eritrocita, reumatoidni faktor
  • lijeka za izlječenje nema; cilj liječenja je održavanje sposobnosti kretanja i smanjenje bolova
  • standardno terapijsko sredstvo su nesteroidni antireumatici protiv bolova i upale te glukokortikoidi-snažni protuupalni lijekovi
  • u osobito teškim slučajevima, propisuju se imunosupresivi koji blokiraju djelovanje imunološkog sustava
  • fizikalna terapija koristi brojne metode za smanjenje simptoma: medicinska gimnastika- bolesnik može primijeniti i kod kuće svakodnevno te očuvati pokretljivost i smanjiti bolove
  • primjena hladnoće, masaža ledom/ krioterapija, dnevno dva do tri puta u trajanju 10 do 30 minuta
  • toplina poboljšava cirkulaciju i smanjuje bolove- oblozi, kupke s vodom ili parafinom i toplim blatom
  • elektroterapija, magnetoterapija, ultrazvuk

Prehrana

Izdvojeno je 7 namirnica koje pogoršavaju simptome bolesti:

  1. ALKOHOL – samo dva do tri pića tjedno mogu pogoršati simptome
  2. BRZA HRANA- bogata zasićenim masnim kiselinama, trans masnim kiselinama te šećerima
  3. CRVENO MESO- sadrži polinezasićenu masnu kiselinu koja potiče stvaranje upalnih tvari i time pogoršava simptome bolesti. Suhomesnati proizvodi poput slanine, šunke, hrenovki sadrže konzervanse i druge kemijske tvari
  4. KRUMPIR, RAJČICA, PATLIDŽAN, PAPRIKA
  5. CITRUSNO VOĆE(LIMUN, NARANČA,GREJP)
  6. GLUTEN- bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici, raži, ječmu piru, kamutu, zobi
  7. ZAČINI- savjetuje se izbjegavati: papar, anis, cimet, papriku, senf, vinski ocat
    Hrana koja može ublažiti psorijatični artritis: