Dijetalna prehrana kod bolesnika s masnom jetrom (steatozom)


Masna jetra

Masna jetra ili steatoza jetre označava pretjerano nakupljanje neutralnih masti unutar jetrenih stanica zbog čega je jetra svjetlijeg izgleda i obično uvećana. Najčešći uzroci masne jetre su alkohol, debljina, šećerna bolest, lijekovi, trudnoća, prehrana manjkava proteinima itd. Debljina i alkohol najčešći su uzroci nakupljanja masti u jetri.

Mast potiskuje normalnu građu jetrenih stanica. Neumjerenost u hrani i piću tjera jetru na “prekovremeni” rad, a umorna i masna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao zdrava jetra. Kao najbolji način liječenja, uz izbjegavanje alkohola, preporučuje se pravilna i uravnotežena prehrana u obliku redukcijske dijete koja sama po sebi podrazumijeva izbjegavanje masnog, prženog, gaziranog i previše zaslađenog.

Preporuke za osobe oboljele od masne jetre:

  • smanjenje tjelesne mase uz povećanje tjelesne aktivnosti (npr. 3 puta tjedno po 45 minuta -1 sat),
  • izbjegavanje zasićenih masnih kiselina (keksi, krekeri, kolači, pekarski proizvodi, brza hrana, pržena i pečena hrana, masnoće životinjskog podrijetla),
  • u prehranu uključiti maslinovo, sezamovo i bučino ulje,
  • u prehranu uključiti ribu, lanene i chia sjemenke,
  • povećajte unos prehrambenih vlakana (povrće i voće),
  • izbjegavajte i ograničite unos šećera,
  • izbjegavajte gazirana i zaslađena pića,
  • konzumirajte sok od cijeđene naranče, grejpa (potiču bolji rad jetre),
  • alkohol je strogo zabranjen.

Namirnice koje imaju pozitivan učinak na masnu jetru:

  • sikavica (pripravci od sjemenki povoljno utječu na masnu
  • sok od svježe mrkve i cikle,
  • salata od maslačka,
  • tamno zeleno povrće (radič, rikola i raštika i si.),
  • peršin (čaj od listova, sok od korijena i dodatak jelima),
  • artičoka (smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi).

Tablica namirnica koje se preporučuju, odnosno NE preporučuju za korištenje:

NamirnicePREPORUČUJE SENE PREPORUČUJE SE
JUHEJuhe od nemasnog mesa, povrća i ribe s ukuhanom sitnom tjesteninom, rižom ili krupicom – juhe pripremati bez zaprškeMasne juhe, juhe od kupusa, juhe od suhog mesa i industrijske gotove juhe
MESONemasno mlado meso pirjano u vlastitom soku, kuhano ili pečeno u foliji ili vrećici za pečenje (teletina, junetina, kunić, bijelo meso peradi bez kožice)Pržena i pohana mesa, dimljena
mesa, salame i trajne kobasice,
paštete, mesne konzerve, masno
svinjsko i juneće meso
RIBABijela riba kuhana ili pečena u
foliji ili vrećici za pečenje (brancin, oslić, škarpina i si.)
Masne ribe (skuša, tuna, srdela,
šaran, som), riblje konzerve,
lignje, dagnje, rakovi
JAJATvrdo kuhana jajaPržena i pečena jaja
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODIObrano mlijeko 1% m.m., posni
svježi sir, jogurt light, sirutka,
probiotik i ostali fermentirani
mliječni proizvodi
Punomasno mlijeko, zreli, dimljeni i masni sirevi, kiselo vrhnje
KRUH I ŽITARICEBijeli i crni kruh, dvopek, toast,
sve vrste tjestenine, valjušci,
pšenična i kukuruzna
krupica, riža
Svježi vrući kruh i peciva, dizana
tijesta i kroketi
POVRĆE I SALATEKrumpir (kuhani, pire, valjušci),
špinat, blitva, tikvice, korabica,
cvjetača, brokula, mrkva, svježa
rajčica, pasirani grah, grašak i
mahune, mlada salata s
limunovim sokom (cikla, zelena salata, matovilac, maslačak i radič)
Paprika, kupus, hren, poriluk,
kiseli kupus, krastavci, kelj,
konzervirano povrće, prženi i
pečeni krumpir
VOĆEZrelo i oljušteno svježe voće
(jabuke, banane, breskve,
naranče), kompoti, kašice,
marmelada, džem, voćni frape
Neoguljeno, nedozrelo voće,
grožđe, ribiz, šljive, dunje, orasi,
lješnjaci, bademi, konzervirano
voće
MASNOĆEMaslinovo ulje, bućino uljeSvinjska i druge životinjske masti, majoneza i maslac
SLASTICEBiskvit, puding, krupica i riža na
mlijeku, keksi bez maslaca, voćni
kolači, med od kestena
Kolači s puno nadjeva, pržena i
dizana tijesta, torte s kremama,
orasima i bademima
PIĆABlagi biljni čajevi (kamilica,
matičnjak, metvica, sikavica),
šipak, negazirana pića, voćni
sokovi od svježeg voća
Crni čajevi, crna kava, pivo, vino,
žestoka alkoholna pića, gazirani
sokovi
ZAČINILimunov sok, sol umjereno,
peršin, ružmarin
Crveni luk, senf, hren, alkoholni
ocat, začinska paprika