Masna jetra ili steatoza jetre označava pretjerano nakupljanje neutralnih masti unutar jetrenih stanica zbog čega je jetra svjetlijeg izgleda i obično uvećana. Najčešći uzroci masne jetre su alkohol, debljina, šećerna bolest, lijekovi, trudnoća, prehrana manjkava proteinima itd. Debljina i alkohol najčešći su uzroci nakupljanja masti u jetri.
Mast potiskuje normalnu građu jetrenih stanica. Neumjerenost u hrani i piću tjera jetru na “prekovremeni” rad, a umorna i masna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao zdrava jetra. Kao najbolji način liječenja, uz izbjegavanje alkohola, preporučuje se pravilna i uravnotežena prehrana u obliku redukcijske dijete koja sama po sebi podrazumijeva izbjegavanje masnog, prženog, gaziranog i previše zaslađenog.
Preporuke za osobe oboljele od masne jetre:
- smanjenje tjelesne mase uz povećanje tjelesne aktivnosti (npr. 3 puta tjedno po 45 minuta -1 sat),
- izbjegavanje zasićenih masnih kiselina (keksi, krekeri, kolači, pekarski proizvodi, brza hrana, pržena i pečena hrana, masnoće životinjskog podrijetla),
- u prehranu uključiti maslinovo, sezamovo i bučino ulje,
- u prehranu uključiti ribu, lanene i chia sjemenke,
- povećajte unos prehrambenih vlakana (povrće i voće),
- izbjegavajte i ograničite unos šećera,
- izbjegavajte gazirana i zaslađena pića,
- konzumirajte sok od cijeđene naranče, grejpa (potiču bolji rad jetre),
- alkohol je strogo zabranjen.
Namirnice koje imaju pozitivan učinak na masnu jetru:
- sikavica (pripravci od sjemenki povoljno utječu na masnu
- sok od svježe mrkve i cikle,
- salata od maslačka,
- tamno zeleno povrće (radič, rikola i raštika i si.),
- peršin (čaj od listova, sok od korijena i dodatak jelima),
- artičoka (smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi).
Tablica namirnica koje se preporučuju, odnosno NE preporučuju za korištenje:
Namirnice | PREPORUČUJE SE | NE PREPORUČUJE SE |
---|---|---|
JUHE | Juhe od nemasnog mesa, povrća i ribe s ukuhanom sitnom tjesteninom, rižom ili krupicom – juhe pripremati bez zaprške | Masne juhe, juhe od kupusa, juhe od suhog mesa i industrijske gotove juhe |
MESO | Nemasno mlado meso pirjano u vlastitom soku, kuhano ili pečeno u foliji ili vrećici za pečenje (teletina, junetina, kunić, bijelo meso peradi bez kožice) | Pržena i pohana mesa, dimljena mesa, salame i trajne kobasice, paštete, mesne konzerve, masno svinjsko i juneće meso |
RIBA | Bijela riba kuhana ili pečena u foliji ili vrećici za pečenje (brancin, oslić, škarpina i si.) | Masne ribe (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve, lignje, dagnje, rakovi |
JAJA | Tvrdo kuhana jaja | Pržena i pečena jaja |
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI | Obrano mlijeko 1% m.m., posni svježi sir, jogurt light, sirutka, probiotik i ostali fermentirani mliječni proizvodi | Punomasno mlijeko, zreli, dimljeni i masni sirevi, kiselo vrhnje |
KRUH I ŽITARICE | Bijeli i crni kruh, dvopek, toast, sve vrste tjestenine, valjušci, pšenična i kukuruzna krupica, riža | Svježi vrući kruh i peciva, dizana tijesta i kroketi |
POVRĆE I SALATE | Krumpir (kuhani, pire, valjušci), špinat, blitva, tikvice, korabica, cvjetača, brokula, mrkva, svježa rajčica, pasirani grah, grašak i mahune, mlada salata s limunovim sokom (cikla, zelena salata, matovilac, maslačak i radič) | Paprika, kupus, hren, poriluk, kiseli kupus, krastavci, kelj, konzervirano povrće, prženi i pečeni krumpir |
VOĆE | Zrelo i oljušteno svježe voće (jabuke, banane, breskve, naranče), kompoti, kašice, marmelada, džem, voćni frape | Neoguljeno, nedozrelo voće, grožđe, ribiz, šljive, dunje, orasi, lješnjaci, bademi, konzervirano voće |
MASNOĆE | Maslinovo ulje, bućino ulje | Svinjska i druge životinjske masti, majoneza i maslac |
SLASTICE | Biskvit, puding, krupica i riža na mlijeku, keksi bez maslaca, voćni kolači, med od kestena | Kolači s puno nadjeva, pržena i dizana tijesta, torte s kremama, orasima i bademima |
PIĆA | Blagi biljni čajevi (kamilica, matičnjak, metvica, sikavica), šipak, negazirana pića, voćni sokovi od svježeg voća | Crni čajevi, crna kava, pivo, vino, žestoka alkoholna pića, gazirani sokovi |
ZAČINI | Limunov sok, sol umjereno, peršin, ružmarin | Crveni luk, senf, hren, alkoholni ocat, začinska paprika |