Prehrembeni vodic – gastritis acuta

Akutni gastritis

Akutni gastritis

Prehrambeni vodič je u PDF formatu pa ga ovdje možete otvoriti, možete ga spremiti na računalo ili jednostavno isprintati:

 • [download id=”17″]

One Response to “Prehrembeni vodic – gastritis acuta”

 • Darko Vodopija:

  Upala sluznice usne šupljine – afte, upala sluznice sinusa – sinusitis, upala sluznice grla – gnojna angina, upala sluznice bronhija – bronhitis, upala sluznice želuca – gastritis, upala sluznice crijeva – Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, upala sluznice mokraćnog mjehura i upala sluznice mokraćnih putova – cistitis gdje je kraj. ???????

  Danas živimo u takvom okruženju da nismo u mogućnosti samostalno odabrati okolinu radnih i životnih uvjeta, tako smo izloženi raznim vanjskim utjecajima koji štete našem zdravlju. Zbog svega toga dolazi do raznih upala i infekcija. Najviše su izloženi dišni kanali koji su posebno osjetljivi zbog toga što su obloženi sluznicom. Sluznica bi trebala imati ulogu finog filtra koji će iz hrane uzeti sve što je organizmu potrebno, a odbaci sve što bi organizmu moglo nanijeti štetu. Kad dođe do upale i oštećenja sluznice taj dio ne može preuzeti korisne sastojke hrane, što je oštećenje veće to je i mogućnost uzimanja korisnih sastojaka hrane manja. Zbog sve manjeg prihvata vitamina, minerala i svega što je bitno za normalan život dolazi do stanja koji neki nazivaju pad imuniteta. Mišljenja sam da je pad imuniteta stanje kad organizam ne može uzeti dovoljno korisnih sastojaka iz hrane. Kad organizam dođe u takvo stanje mnogi pokušavaju na neprirodan način nadoknaditi sve što smatraju da nedostaje njihovom organizmu čime rade veliku pogrešku jer oštećena sluznica ne može prihvatiti gotovo ništa što se unosi na takav način. Nema previše koristi od umjetnog unošenja organizmu potrebnih sastojaka radi toga što sam unos ne znači da će organizam to i prihvatiti.

  Opće je poznato da se svaki organizam sam pokušava obraniti od vanjskih štetnih utjecaja. Tako se može ćuti da su neke osobe otpornije od drugih što nije točno, svi smo mi podjednako otporni pod uvjetom da živimo u istim uvjetima. Ponekad si nepažnjom sami napravimo štetu. Danas je normalno da se voda i sokovi piju iz hladnjaka, sladoled se konzumira na kile, gazirana pića na litre i još dosta toga što jako dobro znamo međutim o tome ne razmišljamo da sve navedeno može jako naštetiti sluznici u našem organizmu i njezinoj osnovnoj zadaći finog filtra koji nas štiti. Kad dođe do upale sluznice posljedice mogu biti jako teške jer se za mnoga stanja navodi da su posljedica upale sluznice (sinusitis, rinitis, astma, bronhitis, afte, gnojna angina, gastritis, želučane tegobe, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, cistitis i još dosta toga ). Posljedice upale sluznice mogu biti: teške glavobolje, gubitak sluha, slabljenje vida, otežano disanje, poteškoće govora zbog otežanog disanja, gubitak osjetila okusa i mirisa, želučane tegobe i još dosta toga. Upalu sluznice treba shvatiti i prihvatiti kao jako ozbiljnu stvar, kad dođe do upale sluznice na jednom mjestu postoji velika vjerojatnost da će upalni proces otići i dalje. Vrlo jednostavno trebamo usporediti svoj organizam kao vlastitu kuću u kojoj stanuju svi vitalni organi. Kad kuću zahvati vlaga, a u njoj živimo mi i naša obitelj s vremenom zbog loših uvjeta stanovanja možemo imati velike zdravstvene probleme, zato kuću u kojoj živimo moramo održavati. Slično je i s našim organizmom, kad dođe do upale sluznice koja se može proširiti na veći dio organizma naš organizam postaje loše okruženje za naše vitalne organe. Sve ovo navodim iz iskustva osoba kojima sam pomogao.

  Kad dođe do upale sluznice javljaju se mnoge teorije o uzrocima kao: peludne alergije, grinje, loši uvjeti stanovanja, slaba higijena, stres i još puno toga što mnogi znaju iz vlastitog iskustva. Međutim kad se malo bolje sagleda u prošlom stoljeću nije bilo tako drastičnih slučajeva iako su životni uvjeti bili malo slabiji nego danas, teže upale javljaju se već kod male djece. Vjerojatno je razlog tome što se nekad živjelo u zdravijem okruženju, međutim što je tu je i treba se prilagoditi novim uvjetima stoga sam mišljenja da se navedeni zdravstveni problemi moraju riješiti isključivo na prirodan način.

  Na prirodan način navodim zato što sam i sam imao velike probleme upale sluznice koje sam riješio pripravkom u obliku sirupa koji se pije, sirupa na bazi meda i bilja. Sirup je pomogao meni kao i mnogima koji su ga uzeli.

  Darko Vodopija iz Kutine

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic