Upute bolesnicima koji boluju od uričkog artritisa (gihta)

Vi bolujete od bolesti, koja se može krivom prehranom pogoršati i dovesti do akutnog napala s jakim bolovima. Stoga Vam preporučujemo, da se uz redovito uzimanje lijekova određenih od Vašeg liječnika, držite i slijedećih propisa u prehrani, kako bi spriječili napredak bolesti i održali svoje zdravlje.

Vaša hrana treba sadržavati dovoljnu količinu ugljikohidrata, dok masti treba izbjegavati, a bjelančevine koristiti u granicama potrebe (1 gram na kilogram tjelesne težine).

OSOBITO TREBA IZBJEGAVATI UZIMANJE SLJEDEĆE HRANE: sve životinjske iznutrice (jetru, bubreg, mozak, srce, gušteraču, i sl.), sve ekstrakte i sokove od mesa, mesne konzerve, suho meso, sardelice, sardine i svu “plavu” ribu, te žestoki alkohol.

ŠT0 VIŠE TREBA IZBJEGAVATI UZIMANJE SLJEDEĆE HRANE: govedinu, svinjetinu, ovčetinu i divljač. Zatim grah, grašak, leću, špinat, gljive i sl., te sav alkohol, kavu, čaj i čokoladu. Zatim treba izbjegavati oštre začine, a hranu ne jako zakiseliti.

UMJERENO JE DOZVOLJENO TROŠENJE SLJEDEĆE HRANE: teletina, perad, jaja, mlijeko, sir, mast, maslac, margarin, te povrća: repa, artičok, celer, krastavci i sl.

DOZVOLJENO BEZ OGRANIČENJA: sva ostala povrća, voće svih vrsta (svježe i suho) žitarice (kruh i brašnasti proizvodi) šećer, juhe od povrća i vrhnja i si.

PREPORUČUJE SE: dosta tekućine (osobito voćne sokove).

Oznake: ,