Upute bolesnicima – dijeta kod oboljenja srca i bubrega

Princip  je dijete da se izbjegnu veće količine  tekućine te kuhinjske  soli,  odnosno da se količina kuhinjske soli upotrijebi samo u posebnoj odredbi liječnika. Dnevnu količinu hrane treba podijeliti na 5-6 manjih obroka, ne uzimati mnogo tekućine ni hrane koja sadrži mnogo tekućine  (juhe,  rijetka i vodenasta variva). Hrana ne smije biti jako začinjena i treba da se sastoji pretežno od lako probavljivih ugljikohidrata,količinu masti treba ograničiti,  a upotrebljavati ulja i biljne masti.

Dopušta se:

Kruh, neslani maslac,  svježi kravlji sir (količinu određuje liječnik), špinat,  mrkva,  cvjetača, blitva, krumpir,  riža i sve vrste tjestenine. Kolači bez veće količine kvasca, nabujci: Salata zelena,  cikla sa limunovim sokom, marmelada,  đemovi,  med.

Ograničeno je dopušteno: 

(prema odredbi liječnika) mlijeko, kiselo mlijeko, jogurt, teletina, nemasna riječna riba, jaja, nemasno meso peradi, nemasna šunka.

Ne dopuštaju se:

Jela priređena sa začinima, slana jela, sušeno meso, svinjetina, govedina,  kobasice.

Rotkvica, luk,   gljive,  celer,  češnjak,  šparga,  kelj,  kupus,  grašak, grah,  leća,  krleraba.

Alkoholna pića.

Kavu  je dopušteno piti u malim količinama 2-3 puta dnevno.

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic