Stop pušenju!

  1. Obvežite se sami sebi da želite postati i ostati nepušač.
  2. Odredite datum kada ćete prestati pušiti. Proslavite taj dan!
  3. Napravite vlastitu listu motiva/ razloga zbog kojih želite prestati pušiti. Nosite tu listu stalno sa sobom. Kad vam dođe želja, pročitajte i prisjetite se tih razloga.
  4. Recite svojim prijateljima i obitelji da vam je potrebna njihova podrška . Razgovarajte s njima o razlozima zbog kojih želite prestati pušiti.
  5. Očistite prostore u kojima boravite i riješite se svega što vas podsjeća na pušenje. Ne zaboravite baciti sve upaljače, pepeljare i cigarete.
  6. Očekujte pojavu simptoma odvikavanja. Simptomi odvikavanja dio su prestanka pušenja i mogu uključivati znojenje, glavobolju, kašalj, mučninu, umor, nesanicu, smetnje koncentracije, zatvor crijeva.Važan dio procesa prestanka pušenja je planirati što ćete učiniti kada osjetite neki od simptoma. Budite strpljivi, neki simptomi nestanu za par dana, neki za par tjedana, ali svi na kraju prođu.
  7. Upoznajte okidače koji vas potiču na pušenje. Budite svjesni svojih okidača kako biste shvatili zbog čega osjećate želju za pušenjem. Unaprijed se pripremite kako ćete u tim situacijama reagirati kao nepušač. Stvarajte i utvrđujte sliku sebe kao nepušača.
  8. Sjetite se akronima STOP – srdžba, teret, osamljenost, prazan želudac– kao najčešćih okidača koji potiču na pušenje.
  9. Izbjegavajte pića i hranu koji vas potiču na pušenje.
  10. Planirajte nagrade za prvi dan nepušenja, te tjedne i mjesečne nagrade.
  11. Stalno imajte na umu pozitivne stvari koje proizlaze iz prestanka pušenja. Mislite na zdravlje koje unapređujete. Mislite na svoju obitelj i poboljšano financijsko stanje. Mislite na vraćeno samopouzdanje i dobrobit koja proizlazi iz prestanka pušenja, a koja je trenutačna i izravna.
  12. Prestankom pušenja dodajete godine i kvalitetu svom životu.
  13. Ako ste posrnuli i zapalili, ponovo odlučite prestati. Niste izgubili, samo idete zaobilaznim putem.
  14. Ne uspjeti je neuspjeh ako ne pokušate ponovo prestati pušiti. Pokušajte i uspjet ćete!
Više o povoljnim učincima prestanka pušenja pročitajte na ovom linku.

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic