Upute bolesnicima koji boluju od uričkog artritisa (gihta)

Vi bolujete od bolesti, koja se može krivom prehranom pogoršati i dovesti do akutnog napala s jakim bolovima.  Stoga Vam preporučujemo, da se uz redovito uzimanje lijekova određenih od Vašeg liječnika, držite i slijedećih propisa u prehrani, kako bi spriječili napredak bolesti i održali svoje zdravlje.

Vaša hrana treba sadržavati dovoljnu količinu ugljikohidrata, dok masti treba izbjegavati, a bjelančevine koristiti u granicama potrebe (1 gram na kilogram tjelesne težine).

OSOBITO TREBA IZBJEGAVATI UZIMANJE SLJEDEĆE HRANE: sve životinjske iznutrice (jetru, bubreg,  mozak,   srce,  gušteraču, i sl.), sve ekstrakte i sokove od mesa, mesne konzerve,  suho meso, sardelice,  sardine i svu “plavu” ribu, te žestoki alkohol.

ŠT0 VIŠE TREBA IZBJEGAVATI UZIMANJE SLJEDEĆE HRANE: govedinu,  svinjetinu, ovčetinu i divljač.  Zatim grah,  grašak, leću, špinat, gljive i sl., te sav alkohol, kavu, čaj i čokoladu. Zatim treba izbjegavati oštre začine, a hranu ne jako zakiseliti.

UMJERENO JE DOZVOLJENO TROŠENJE SLJEDEĆE HRANE: teletina,  perad,  jaja, mlijeko,  sir, mast, maslac,  margarin, te povrća: repa, artičok, celer, krastavci i sl.

DOZVOLJENO BEZ OGRANIČENJA: sva ostala povrća, voće svih vrsta (svježe i suho)  žitarice (kruh i brašnasti proizvodi) šećer,  juhe od povrća i vrhnja i si.

PREPORUČUJE SE: dosta tekućine (osobito voćne sokove).

2 Responses to “Upute bolesnicima koji boluju od uričkog artritisa (gihta)”

  • Željko Frua:

    Poštovani !

    Ja imam povremeni giht koji se javi jednom u godini pa ćak i u dvije godine uz to varira mi šečer.
    Začuđujuće da mi obični šečer toliko niti ne smeta a u proizvodima ka što je zobeno ili rižino mlijeko razvije mi šečer više ood 10 što nije ugodno.
    Kako se onda hraniti jer sam sve kako ste naveli sam izbacio iz prehrane.

    Zahvaljujem

    Željko

  • Teta Dokica:

    Isprike što tek sad odgovaram, malo sam zapustila ovaj sajt i uglavnom pratila stranicu na facebooku.
    Što se tiče variranja koncentracije glukoze u krvi: ako varira znači da se bolest polako razvija. Bez obzira što dobro podnosite većinu hrane, a porast se javlja samo nakon određenih namirnica, bilo bi dobro ubaciti tzv. ADA dijetu(dijetu za dijabetičare). Principi navedene dijete su detaljni opisani na više internetskih stranica.
    A što se tiče gihta: ako se pridržavate navedene prehrane i ako su vrijednosti urata/mokraćne kiseline u granici normale, tada Vam ne preostaje drugo nego se u fazi “napada” javiti nadležnom liječniku zbog primjene lijekova(peroralnih ili injekcija). U slučaju da su virjednosti urata povišene bilo bi preporučljivo uzimati lijek za izbacivanje viška kiseline tzv.Alopurinol.

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic