10 zlatnih pravila pripreme hrane za dojenčad

1. Uvijek operite ruke neposredno prije pripreme hrane za dojenčad.Imajte na umu da se bakterije lako prenose!

2. Držite vaše kuhinjske potrepštine čistima. Prilikom pripreme mesa koristite dvije kuhinjske daske: jednu za sirovo meso i drugu za ostale namirnice. Kada čistite daske, operite ih pod vrućom tekućom vodom i osušite na zraku .

3. Toplu hranu koju namjeravate spremiti u hladnjak ne držite dugo na sobnoj temperaturi. Najbolje je odmah spremiti u posudu prikladnu za hladnjak ili zamrzivač i ohladiti na željenu temperaturu.

4. Stražnji dio hladnjaka je najhladnije mjesto u hladnjaku te je uputno hranu za dojenčad spremati na to mjesto. Bočice u kojima pohranjujete izdojeno mlijeko nemojte držati u vratima hladnjaka jer je to najtoplije mjesto u hladnjaku.

5. Kada podgrijavate hranu, pazite da postignete vrenje i potom pustite da se ohladi na temperaturu pogodnu za hranjenje. Sve vrste namirnica sadrže izvjesnu količinu bakterija, a najveći dio bakterija može se ubiti postizanjem točke vrelišta.

6. Nikada nemojte dva puta podgrijavati isto jelo.

7. Kada odmrzavate hranu , nemojte je ostavljati na sobnoj temperaturi. Bakterije “vole” sobnu temperaturu! Dva sus sigurna načina za odmrzavanje: ili u hladnjaku ili u mikrovalnoj.

8. Pripremljeno dojenačko mlijeko nemojte čuvati više od 24 sata. Ako ste bočicu koristili za hranjenje, nakon sat vremena bacite ostatak dojenačkog mlijeka.

9. Kada izlazite, nosite vodu i dojenačko mlijeko u prahu zasebno.

10. Kada pripremate meso ili ribu , pazite da ih dovoljno dugo kuhate.

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic