Uvođenje povrća u prehranu dojenčeta

Započinje se s pojedinačnim povrćem poput mrkve, blitve, špinata, cvjetačom, tikvicom, korabicom, krumpirom i mahunama. Namirnice koje nadimaju ili se teže probavljaju, uputno je uvoditi kasnije,tj. u posljednjem tromjesečju prve godine života.

Kašice se pripremaju kuhanjem prethodno dobro opranih i očišćenih namirnica, a krajem prve godine mogu se pripremiti i pirjanjem.
Sol nije potrebno dodavati.
Povrće treba kuhati u malo vode ili na pari,a ako se kuha u vodi, istu vodu uputno je upotrijebiti prilikom pripreme kašice zbog sadržaja vitamina i minerala.
U početku se povrće usitni miksanjem ili pasiranjem, kasnije je to moguće i vilicom, a nakon 8. do 9. mjeseca preporučljivo je namirnice davati u manjim komadićima prikladnima za jedan zalogaj.
Osim vode u kojoj se hrana kuhala, u kašice se može dodati i mlijeko. Dodajemo onu vrstu mlijeka koju dijete i inače uzima.
U dobi od 7. do 8. mjeseca života nadalje u obroke se može za potrebe pripreme dodati i malo punomasnog kravljeg mlijeka.
U kašice je dobro dodati i namirnice bogate škrobom, kao žitarice (kukuruz, riža, pšenica, ječam, itd.) i krumpir, a dodaje se i meso.
Od 9.mjeseca nadalje djetetu se može davati i sirovo povrće u komadićima za grickanje (mrkva, korabica…)

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic