RECEPTI ZA DOJENČAD OD 6 MJESECI STAROSTI

KAŠICA OD MARELICA

Sastojci:
100g marelica
1 dL mješavine soka od jabuke i vode

PRIPREMA: kuhajte marelice u mješavini vode i soka dok ne zakuha. Potom uklonite s vatre i pustite da odstoji  15 minuta. Stavite marelice u mikser, zajedno s dijelom tekućine i napravite laganu rijetku kašicu. Ukoliko nije dovoljno rijetka, dodajte još tekućine u kojoj su se kuhale marelice.

Energetska vrijednost: 71,5kcal

Bjelančevina: 1,4g
Masti: 0,45g
Ugljikohidrata: 16,95g

VOĆNA KAŠICA OD TREŠANJA

Sastojci:

150 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

20gr kukuruznih pahuljica( 5 velikih žlica)
80- 100 g trešanja

PRIPREMA: toplo mlijeko preliti preko pahuljica i pustiti da se ohladi. Iz trešnja izvaditi koštice, propasirati za mladu te usitniti za stariju dojenčad i dodati u toplu kašicu. Dobro promiješati i ponuditi djetetu odmah nakon pripreme.

Energetska vrijednost: 225,2kcal

Bjelančevine: 3,62g

Masti: 6,7g

Ugljikohidrati: 39,5g

KAŠICA OD MRKVICE I JABUKE

Sastojci:

80g mrkve

80g jabuke

2 žlice vode

1-2 žlice soka od jabuke ili majčinog/dojenačkog mlijeka

PRIPREMA: mrkvu izrezati uzdužno i poprečno, na tanke ploške, jabuku izrezati  na manje komade, pristavite u vodu i kuhajte dok sasvim ne omekša. Zgnječite vilicom ili pomoću miksera. Po potrebi dodajte malo soka od jabuke ili mlijeka.

Energetska vrijednost: 80,1kcal

Bjelančevine: 0,87g
Masti: 0,9g
Ugljikohidrati: 18,6g

PIRE OD TIKVICA S BANANOM

Sastojci:

1 mala tikvica (100g)
½ zrele banane(50g)
1 žlica maslinovog ulja (po želji)

PRIPREMA: oguliti bananu  i tikvicu i nasjeckati ih na krupne komade. Sve zajedno kuhati na pari 15-20 minuta. Usitniti štapnim mikserom ili zgnječiti vilicom. Razrijediti pire tekućinom nad kojom su se parile tikvica i banana dok ne dobijete željenu gustoću. Po želji dodati maslinovo ulje i izmiješati.

Energetska vrijednost: 100,5kcal

Bjelančevina: 1,75g

Masti: 4,58g

Ugljikohidrati: 14,7g

RIŽA NA MLIJEKU

Sastojci:

220 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka
20 g riže (4 male žličice)

PRIPREMA: u vruće mlijeko postepeno ukuhavati očišćenu i opranu rižu. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje još 15-20 minuta, odnosno dok riža nije potpuno mekana. Prema potrebi isparenu vodu nadoknaditi prokuhanom.

NAPOMENA: svaki obrok pripremati svjež. Za dojenče dobi 5 ili 6 mjeseci rižu valja usitniti ili propasirati. Starijom dojenčadi u tako pripremljen obrok može se dodati i mala žličica kakaa.

Energetska vrijednost: 220,8kcal

Bjelančevine: 3,6g

Masti¨10,1g

Ugljikohidrati: 29,6

VARIVO OD CVJETAČE

Sastojci:

70 g cvjetače
5 g riže(1 mala žličica)

100 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

5 g ulja(maslinovog ili suncokretovog- 1 mala žličica)

PRIPREMA: uzeti samo cvijet, oprati ga pod tekućom vodom, razdijeliti na manje dijelove i staviti kuhati u kipuću vodu. Kada je djelomično mekano, ukuhati žličicu oprane riže. Kuhati u pokrivenoj posudi na umjerenoj temperaturi dok svi sastojci nisu potpuno mekani. Odliti suvišnu vodu. Dodati 100ml mlijeka i žličicu ulja, promiješati i prokuhati još 3 minute. Obrok propasirati ili miksati. U zamjenu za rižu u obrok se može dodati rižine pahuljice koje se umute u gotov, malo ohlađen obrok.
NAPOMENA: u obrok se može dodati 2 žlice usitnjenog mesa(od navršenog 6.mjeseca), bijele ribe(navršeni 7.mjesec), tvrdo kuhani žumanjak ili jetrica(navršeni 8.mjesec). U tom slučaju nije potrebno dodavati mlijeko.

Energetska vrijednost: 144,2kcal

Bjelančevine: 2,7g

Masti: 9,1g
Ugljikohidrati: 14,2g

VARIVO OD ŠPINATA ILI BLITVE

Sastojci:

80 g špinata ili blitve
5 g rižinih pahuljica(ili kukuruznog brašna ili pšeničnog griza)

100 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

5 g ulja (maslinovo ili suncokretovo)

PRIPREMA: špinat ili blitvu očistiti tako da se odstrani korijen i donji dio peteljke, oprati pod tekućom vodom i ocijediti. Staviti u kipuću vodu i kuhati kraće vrijeme dok ne padne na dno posude. Ocijediti , propasirati, dodati ulje i zaliti mlijekom. Sve zajedno promiješati i kuhati na umjerenoj temperaturi uz miješanje. Ugustiti obrok dodajući žličicu pahuljica i miješati do nestanka grudica.

Priprema li se obrok s kukuruznim brašnom ili pšeničnim grizom, dodati žitarice na ulje, promiješati, dodati špinat, zaliti mlijekom i kuhati uz lagano miješanje 10-15 minuta.
NAPOMENA: starijem se djetetu može dodati  2 žlice mesa, ribe, tvrdo kuhani žumanjak ili jetrica.

Energetska vrijednost: 147,2kcal

Bjelančevine: 3,7g

Masti: 9,3g

Ugljikohidrati: 13,9g

GRIZ S BANANOM

Sastojci:

250 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka
20 g pšenične krupice(4 male žličice)
1 mala banana(80-100g)

PRIPREMA: zakuhati mlijeko sa malo šećera i u ključalo postupno ukuhavati krupicu uz stalno miješanje. Kuhati na umjerenoj temperaturi još 15 minuta, miješajući da se dobije glatka smjesa bez grudica. U griz ohlađen na sobnu temperaturu umiješajte pire od banane.

Energetska vrijednost: 332,8kcal

Bjelančevine: 5,6g

Masti: 11,4g

Ugljikohidrati 54,5g

VARIVO OD KORABICE S KUKURUZNIM/PŠENIČNIM GRIZOM ILI RIŽOM

Sastojci:

80 g korabice

5 g kukuruznog kriza(1 mala žličica)

100 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

5 g ulja ( 1 mala žličica)

PRIPREMA: korabicu očistiti, oguliti, oprati, narezati na kockice, a mlade listove oprati i narezati na rezance. Zajedno staviti u kipuću vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi dok ne omekša. Odliti po potrebi suvišnu vodu.  Tada postepeno dodati kukuruzni ili pšenični griz i kuhati daljnjih 10-15 minuta. Uliti 100 ml mlijeka i žličicu ulja, promiješati i kuhati daljnje 3 minute. Umjesto griza može se dodati i žličica riže koja se ukuha kada je koraba napola dovršena. Gotovi obrok se propasira ili izmiksa.

Energetska vrijednost: 150,4kcal

Bjelančevine: 2,2g

Masti: 9,5g

Ugljikohidrati: 16,2g

VARIVO OD MRKVE S RIŽOM ILI KUKURUZNIM GRIZOM

Sastojci:

50 g mrkve

10g riže(2 male žličice)

5 g ulja

100 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

PRIPREMA: mrkvu oguliti, oprati, sitno narezati i staviti kuhati u kipuću vodu. Kada je mrkva napola kuhana, ukuhati 2 žličice očišćene i oprane riže. Kuhati na umjerenoj temperaturi u pokrivenoj posudi dok sastojci nisu potpuno mekani. Tada dodati 100 ml mlijeka, žličicu ulja i sve zajedno prokuhati tijekom 3 minute. U zamjenu za rižu može se, kada je mrkva mekana, postupno ukuhati dvije žličice kukuruznog griza. Kuhati 10-15 minuta na umjerenoj temperaturi i lagano miješati. Gotov obrok propasirati ili miksati, a za stariju dojenčad usitniti vilicom.

Energetska vrijednost:158,5kcal

Bjelančevine: 3,7g

Masti: 8,2g

Ugljikohidrati: 17,5g

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic