RECEPTI ZA DOJENČAD OD 7 MJESECI STAROSTI

KAŠICA OD KEKSA

Sastojci:

220 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

22 g keksa (4-5 žličica usitnjenog dojenačkog keksa)

PRIPREMA: toplo mlijeko preliti preko keksa. Pustiti da se ohladi,a zatim miješati do nastanka potpuno glatke smjese bez grudica.

Energetska vrijednost: 240,0 kcal

Bjelančevine: 4,8g

Masti: 11,2g

Ugljikohidrati: 30,6g

KAŠICA OD BANANE S KEKSIMA

Sastojci:

100 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

15 g dvopeka ili keksa

100 g banane (jedna banana srednje veličine)

PRIPREMA:  toplo mlijeko preliti preko dvopeka/keksa. Pustiti da omekša i ohladi. Bananu oprati, oguliti i usitniti vilicom, a potom umiješati u još toplu kašicu do nastanka glatke smjese bez grudica.

Energetska vrijednost: 212,1kcal

Bjelančevina: 3,8g

Masti: 4,9g

Ugljikohidrati: 41,3g

KAŠICA  OD JABUKE I KRUŠKE S KEKSIMA

Sastojci:

100-120 ml vode

25g keksa(usitnjeni  dojenački keks)

50 g jabuke(pola jabuke srednje veličine)

50 g kruške

100 ml soka od limuna ili naranče(2 žličice)

PRIPREMA: vodu prokuhati, preliti preko keksa i pustiti da se malo ohladi. Jabuku i krušku dobro oprati, oguliti i naribati ili propasirati. Iscijediti sok iz oprane naranče ili limuna te zajedno s usitnjenim  voćem dodati u toplu kašicu. Dobro promiješati.

Energetska vrijednost: 157,1kcal

Bjelančevine: 3,4g

Masti: 1,9g

Ugljikohidrati:33,1g

KAŠICA S DVOPEKOM

Sastojci:

220 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

22 g mliječnog dvopeka(2 komada)

PRIPREMA: pripremiti majčino ili dojenačko mlijeko i toplo preliti preko dvopeka u tanjuru. Pustiti da se dvopek razmoči i tada promiješati do nastanka glatke smjese bez grudica.

Energetska vrijednost: 231,8kcal

Bjelančevine: 4,7g

Masti: 10,1g

Ugljikohidrati: 32,2g

KAŠICA OD JAGODA I RIŽINIH PAHULJICA

Sastojci:

150ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

20 g rižinih pahuljica(5 žličica)

80 g jagoda

PRIPREMA: pripremiti mlijeko i dodati rižine pahuljice. Jagode temeljito oprati i usitniti vilicom te dodati u još toplu kašicu. Sve zajedno promiješati dok se ne stvori jednolična glatka smjesa

NAPOMENA: u zamjenu za rižine mogu se dodati i kukuruzne pahuljice ili pšenični griz.

Energetska vrijednost: 201kcal

Bjelančevine: 3,5g

Masti: 6,8g

Ugljikohidrati:62.1g

POVRTNI PIRE

Sastojci:

40g buče

30g krumpira

30g mrkve

30 g korabice

5 g maslinovog ulja

2 žlice mlijeka(majčino/dojenačko/kravlje)

PRIPREMA:izrežite na kockice svo povrće i posložite ga u posudi za parenje, iznad vode koja lagano ključa. Pokrijte i parite povrće dok sasvim ne omekša. Potom ga zgnječite vilicom ili propasirajte. Dodajte mlijeko da bi postigli željenu konzistenciju.

Energetska vrijednost: 105 kcal

Bjelančevine: 12.3 g

Masti: 6.4 g

Ugljikohidrati: 11.9g

KAŠICA OD MALINA (KUPINA) S RIŽINOM PAHULJICAMA

Sastojci:

150 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

20 g rižinih pahuljica(5 žlica)

80 g malina ili kupina

PRIPREMA: mlijeko preliti preko rižinih pahuljica. Maline ili kupine dobro oprati, propasirati ili usitniti vilicom te dodati u još toplu kašicu. Promiješati dobro i ponuditi djetetu.

NAPOMENA: u zamjenu za rižine mogu se pripremiti kukuruzne pahuljice ili pšenični griz.

Energetska vrijednost: 200,2kcal

Masti: 6,8g

Bjelančevine: 3,7g

Ugljikohidrati: 34,6g

PIRE OD KRUŠKE I BATATA

Sastojci:

80 g sjeckanog batata

80 g oguljene, očišćene i nasjeckane kruške

2 žlice mlijeka

PRIPREMA:batat i krušku pariti u pokrivenoj posudi oko 12 minuta dok ne omekša. Zgnječiti vilicom ili propasirati. Dodati mlijeko kako bi postigli željenu konzistenciju.

Energetska vrijednost: 136,2kcal

Bjelančevine: 1,9g

Masti: 1,48g

Ugljikohidrati: 30,5g

KAŠICA OD BANANE I BATATA

Sastojci:

50 g batata

30 ml vode, soka od jabuke ili mlijeka

50g banane

PRIPREMA:batat narezati na kockice i skuhati u vodi, Kad je kuhan, ocijediti, pomiješati ga s tekućinom i zgnječiti do željene gustoće. Dodati zgnječenu bananu i miješati dok ne postignete homogenu smjesu.

Energetska vrijednost: 108,5kcal

Bjelančevine: 1,65g

Masti:1,52g

Ugljikohidrati: 23,52g

VARIVO OD CVJETAČE S KRUMPIROM I TJESTENINOM (RIŽOM)

Sastojci:

70 g cvjetače

30g krumpira

10 g sitne tjestenine ili riže

50 ml mlijeka

5 g ulja

PRIPREMA: krumpir oguliti, oprati i sitno narezati, a cvjetaču odvojiti na manje cvjetove, oprati i narezati. Sve skuhati u zatvorenoj posudi i kada je mekano dodati sitnu tjesteninu ili rižu te ulje. Kuhati još 10-15 minuta, dodati mlijeko i zajedno još prokuhati   3 minute. Prema potrebi usitniti.

NAPOMENA: umjesto mlijeka može se dodati mesna juha te bijelo meso od piletine ili puretine. Kasnije se umjesto mesa može zdrobiti tvrdo kuhani žumanjak ili jetrica.

Energetska vrijednost: 143,3kcal

Bjelančevine:3,4g

Masti: 7,0g

Ugljikohidrati: 18.8.g

VARIVO OD CVJETAČE I ŠPINATA

Sastojci:

50g cvjetače

50g špinata

30g krumpira

50 ml mlijeka

5 g ulja

PRIPREMA:krumpir oguliti, oprati i narezati. Cvjetaču razdijeliti na manje cvjetove i zajedno staviti u kipuću vodu. Kada je napola kuhano, dodati oprani i očišćeni špinat narezan na rezance i ulje. Sve zajedno kuhati u zatvorenoj posudi na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Odliti suvišnu vodu. Dodati mlijeko, promiješati i prokuhati još 3 minute. Prema želji i prihvatljivosti djeteta obrok se može zgusnuti dodavanjem 1-2 žlice kukuruznog griza, koji se mora zajedno s povrćem kuhati tijekom 10-15 minuta. Prema potrebi gotovi obrok usitniti pasiranjem ili samo vilicom.

NAPOMENA: umjesto mlijeka može se dodati mesna juha, a kasnije meso, jetrica ili žumanjak.

Energetska vrijednost: 116kcal

Bjelančevine:3,7g

Masti6,9g

Ugljikohidrati 11,6

KAŠICA OD ŠPINATA I KRUMPIRA

Sastojci:

1 oguljeni krumpir (80g)

80g sitno sjeckanog mladog špinata

2 žlice mlijeka

PRIPREMA: krumpir izrežite na kockice i stavite ga kuhati u vodu koja ključa na približno 20 minuta. Stavite špinat u lončić i prelite ga s 2 žlice vode. Kuhajte na laganoj vatri približno 2 minute, poklopljeno. Procijedite kako bi odstranili suvišnu vodu. Zgnječite krumpir i umiješajte špinat te dodajte mlijeko kako bi postigli željenu konzistenciju.

Energetska vrijednost: 85,8kcal

Masti: 1,7g

Bjelančevine:3,6g

Ugljikohidrati: 14,9g

VARIVO OD PROKULICA

Sastojci:

70g prokulica

30 g krumpira

10g mrkve

5 g rižinih pahuljica

5 g ulja ( maslinovog ili suncokretovog)

PRIPREMA: krumpir oguliti, narezati na kockice, a mrkvu  ostrugati, oprati i naribati. Prokulicu očistiti od tvrdih listova, oprati i narezati. Staviti u kipuću vodu i kuhati u zatvorenoj posudi na umjerenoj temperaturi. Kuhano povrće usitniti, dodati ulje i rižine pahuljice te miješati do nestanka grudica.

NAPOMENA: obroku se mogu dodati 2 žlice usitnjenog mesa ili ribe. Starijem dojenčetu  se u zamjenu za meso dodaje kuhani žumanjak ili jetrica.

Energetska vrijednost: 110kcal

Masti: 5g

Ugljikohidrati 12.9g

Bjelančevine: 3,3g

PILETINA S JABUKOM NA PARI

Sastojci:

80 g pilećeg filea

80 g jabuke, oguljene i očišćene

PRIPREMA: jabuku nasjeckajte na tanke ploške, a piletinu izrežite na komadiće. Posložit komadiće piletine u posudu za parenje, a iznad piletine posložite ploške jabuke. Pristavite iznad vode koja lagano ključa. Pokrijte i parite 5- 10 minuta.

Napomena: usitnite vilicom ili štapnim mikserom uz dodatak male količine vode od kuhanja.

Energetska vrijednost: 129,6kcal

Bjelančevine: 18,7g

Masti:1,1g

Ugljikohidrati: 11g

VARIVO OD TIKVICA, CVJETAČE I KRUMPIRA S MESOM PERADI

Sastojci:

50 g tikvica

30g cvjetače

30g krumpira

5-10 g sitne tjestenine ili riže

50g bijelog mesa piletine ili puretine

5g ulja

PRIPREMA:piletini ukloniti kožu, oprati i staviti kuhati u hladnu vodu. Krumpir oguliti, oprati, narezati na kockice,a cvjetaču razdijeliti na manje cvjetove i oprati. Usitnjeno povrće dodati u juhu kada je meso napola pripremljeno i nastaviti kuhati u zatvorenoj posudi na laganoj vatri. Zadnje se dodaju tikvice koje su prethodno oprane, oguljene , očišćene od sjemenki i narezane na kockice, te sitna tjestenina ili riža. Pustiti kuhati bez miješanja dok svi sastojci nisu mekani i na kraju umutiti ulje. Prije hranjenja po potrebi dodatno usitniti.

Energetska vrijednost: 167kcal

Masti: 7,4g

Ugljikohidrati:15,9g

Bjelančevine: 9,2g

VARIVO OD CIKLE

Sastojci:

50g cikle

30g krumpira

30 g cvjetače

4 g rižinih pahuljica

30 ml mlijeka

5 g ulja

PRIPREMA: krumpir i ciklu oprati,oguliti grubo naribati. Cvjetaču očistiti, razdijeliti na manje cvjetove i sve zajedno staviti u kipuću vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi u pokrivenoj posudi dok ne omekša. U ocijeđeno povrće dodati mlijeko i žlicu pahuljica, nakratko prokuhati i promiješati do nestanka grudica. Ako se obrok priprema s rižom, riža se dodaje povrću kada je napola kuhano. Umjesto mlijeka se može dodati i mesna juha ili meso.

NAPOMENA:od 8.mjeseca prikladni su i jetrica ili tvrdo kuhani žumanjak.

Energetska vrijednost: 136,9kcal

Masti:6,9g

Ugljikohidrati:17,1

Bjelančevine: 3g

VARIVO OD CVJETAČE S MRKVOM I KRUMPIROM S MESOM

Sastojci:

50g cvjetače

20 g mrkve

30 g krumpira

5 g ulja

50 g bijelog pilećeg mesa ili 30 g teletine ili janjetine

PRIPREMA: piletinu očistiti, skinuti kožu i suvišnu masnoću, oprati i staviti kuhati u hladnu vodu. Mrkvu ostrugati, oprati i naribati, cvjetaču razdijeliti na cvjetove i sitno narezati,a krumpir oguliti, oprati i naribati. Povrće staviti u juhu kada je meso napola kuhano, dodati ulje i kuhati u pokrivenoj posudi dok sve nije mekano. Piletinu izvaditi, odvojiti od kostiju te zajedno sa svim ostalim sastojcima usitniti ili izmiksati.

Energetska vrijednost: 125kcal

Bjelančevine: 7,9g

Masti: 5,9g

Ugljikohidrati: 10,1g

VARIVO OD KORABICE I KRUMPIRA

Sastojci:

50 g korabice

50 g krumpira

10 g mrkve

50 ml mlijeka

5 g ulja

PRIPREMA: korabicu, krumpir i mrkvu oguliti, oprati, sitno narezati i sve zajedno staviti na vruće ulje, zaliti toplom vodom i kuhati na umjerenoj temperaturi, dok povrće ne omekša. Odliti suvišnu vodu, dodati mlijeko, promiješati i prokuhati  tijekom 3 minute. Prije hranjenja po potrebi  još usitniti.

NAPOMENA: u ovako pripremljen obrok može se u zamjenu za mlijeko dati mesna juha ili meso te od 8. Mjeseca  starosti i žumanjak ili jetrica.

Energetska vrijednost: 132kcal

Masti:5,6g

Ugljikohidrati: 16,6

Bjelančevine: 3,8g

JUHA OD  MIJEŠANOG POVRĆA

Sastojci:

10 g korabice

20 g cvjetače

20g mrkve

10 g krumpira

5 g riže

5 g ulja

PRIPREMA: korabicu,mrkvu i krumpir oguliti, oprati, naribati ili sitno narezati. Od cvjetače odvojiti cvjetove i oprati ih. Na ugrijano ulje staviti povrće, zaliti s malo vruće vode i pirjati na umjerenoj temperaturi uz stalno podlijevanje vodom. Kada je povrće napola mekano, dodati očišćenu i opranu rižu i potrebnu količinu vode. Kuhati dok riža ne omekša. Prema potrebi prije hranjenja sve sastojke dodatno usitniti.

NAPOMENA: juha nije samostalan obrok već se daje prije nekog drugog obroka.

Energetska vrijednost: 60kcal

Masti: 3g

Ugljikohidrati: 6,2

Bjelančevine: 2g

2 Responses to “RECEPTI ZA DOJENČAD OD 7 MJESECI STAROSTI”

  • Joules:

    Ne mogu vjerovati da preporucujete tako maloj djeci industrijske kekse!!
    Jeste li se ikad potrudili procitati sastav???

    Smatram da djeca trebaju jesti hranu u obliku cim blizem onom u kojem se pojavljuje u prirodi, i sa cim manje nusprodukata, a da industrijska hrana nije dobar izbor niti za jednu dob, a kamoli onu mladju od godinu dana.

    Postovanje!

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic