RECEPTI ZA DOJENČAD OD 7 MJESECI STAROSTI
KAŠICA OD KEKSA
Sastojci:
220 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka
22 g keksa (4-5 žličica usitnjenog dojenačkog keksa)
PRIPREMA: toplo mlijeko preliti preko keksa. Pustiti da se ohladi,a zatim miješati do nastanka potpuno glatke smjese bez grudica.
Energetska vrijednost: 240,0 kcal
Bjelančevine: 4,8g
Masti: 11,2g
Ugljikohidrati: 30,6g
KAŠICA OD BANANE S KEKSIMA
Sastojci:
100 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka
15 g dvopeka ili keksa
100 g banane (jedna banana srednje veličine)
PRIPREMA: toplo mlijeko preliti preko dvopeka/keksa. Pustiti da omekša i ohladi. Bananu oprati, oguliti i usitniti vilicom, a potom umiješati u još toplu kašicu do nastanka glatke smjese bez grudica.
Energetska vrijednost: 212,1kcal
Bjelančevina: 3,8g
Masti: 4,9g
Ugljikohidrati: 41,3g
KAŠICA OD JABUKE I KRUŠKE S KEKSIMA
Sastojci:
100-120 ml vode
25g keksa(usitnjeni dojenački keks)
50 g jabuke(pola jabuke srednje veličine)
50 g kruške
100 ml soka od limuna ili naranče(2 žličice)
PRIPREMA: vodu prokuhati, preliti preko keksa i pustiti da se malo ohladi. Jabuku i krušku dobro oprati, oguliti i naribati ili propasirati. Iscijediti sok iz oprane naranče ili limuna te zajedno s usitnjenim voćem dodati u toplu kašicu. Dobro promiješati.
Energetska vrijednost: 157,1kcal
Bjelančevine: 3,4g
Masti: 1,9g
Ugljikohidrati:33,1g
KAŠICA S DVOPEKOM
Sastojci:
220 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka
22 g mliječnog dvopeka(2 komada)
PRIPREMA: pripremiti majčino ili dojenačko mlijeko i toplo preliti preko dvopeka u tanjuru. Pustiti da se dvopek razmoči i tada promiješati do nastanka glatke smjese bez grudica.
Energetska vrijednost: 231,8kcal
Bjelančevine: 4,7g
Masti: 10,1g
Ugljikohidrati: 32,2g
KAŠICA OD JAGODA I RIŽINIH PAHULJICA
Sastojci:
150ml majčinog ili dojenačkog mlijeka
20 g rižinih pahuljica(5 žličica)
80 g jagoda
PRIPREMA: pripremiti mlijeko i dodati rižine pahuljice. Jagode temeljito oprati i usitniti vilicom te dodati u još toplu kašicu. Sve zajedno promiješati dok se ne stvori jednolična glatka smjesa
NAPOMENA: u zamjenu za rižine mogu se dodati i kukuruzne pahuljice ili pšenični griz.
Energetska vrijednost: 201kcal
Bjelančevine: 3,5g
Masti: 6,8g
Ugljikohidrati:62.1g
POVRTNI PIRE
Sastojci:
40g buče
30g krumpira
30g mrkve
30 g korabice
5 g maslinovog ulja
2 žlice mlijeka(majčino/dojenačko/kravlje)
PRIPREMA:izrežite na kockice svo povrće i posložite ga u posudi za parenje, iznad vode koja lagano ključa. Pokrijte i parite povrće dok sasvim ne omekša. Potom ga zgnječite vilicom ili propasirajte. Dodajte mlijeko da bi postigli željenu konzistenciju.
Energetska vrijednost: 105 kcal
Bjelančevine: 12.3 g
Masti: 6.4 g
Ugljikohidrati: 11.9g
KAŠICA OD MALINA (KUPINA) S RIŽINOM PAHULJICAMA
Sastojci:
150 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka
20 g rižinih pahuljica(5 žlica)
80 g malina ili kupina
PRIPREMA: mlijeko preliti preko rižinih pahuljica. Maline ili kupine dobro oprati, propasirati ili usitniti vilicom te dodati u još toplu kašicu. Promiješati dobro i ponuditi djetetu.
NAPOMENA: u zamjenu za rižine mogu se pripremiti kukuruzne pahuljice ili pšenični griz.
Energetska vrijednost: 200,2kcal
Masti: 6,8g
Bjelančevine: 3,7g
Ugljikohidrati: 34,6g
PIRE OD KRUŠKE I BATATA
Sastojci:
80 g sjeckanog batata
80 g oguljene, očišćene i nasjeckane kruške
2 žlice mlijeka
PRIPREMA:batat i krušku pariti u pokrivenoj posudi oko 12 minuta dok ne omekša. Zgnječiti vilicom ili propasirati. Dodati mlijeko kako bi postigli željenu konzistenciju.
Energetska vrijednost: 136,2kcal
Bjelančevine: 1,9g
Masti: 1,48g
Ugljikohidrati: 30,5g
KAŠICA OD BANANE I BATATA
Sastojci:
50 g batata
30 ml vode, soka od jabuke ili mlijeka
50g banane
PRIPREMA:batat narezati na kockice i skuhati u vodi, Kad je kuhan, ocijediti, pomiješati ga s tekućinom i zgnječiti do željene gustoće. Dodati zgnječenu bananu i miješati dok ne postignete homogenu smjesu.
Energetska vrijednost: 108,5kcal
Bjelančevine: 1,65g
Masti:1,52g
Ugljikohidrati: 23,52g
VARIVO OD CVJETAČE S KRUMPIROM I TJESTENINOM (RIŽOM)
Sastojci:
70 g cvjetače
30g krumpira
10 g sitne tjestenine ili riže
50 ml mlijeka
5 g ulja
PRIPREMA: krumpir oguliti, oprati i sitno narezati, a cvjetaču odvojiti na manje cvjetove, oprati i narezati. Sve skuhati u zatvorenoj posudi i kada je mekano dodati sitnu tjesteninu ili rižu te ulje. Kuhati još 10-15 minuta, dodati mlijeko i zajedno još prokuhati 3 minute. Prema potrebi usitniti.
NAPOMENA: umjesto mlijeka može se dodati mesna juha te bijelo meso od piletine ili puretine. Kasnije se umjesto mesa može zdrobiti tvrdo kuhani žumanjak ili jetrica.
Energetska vrijednost: 143,3kcal
Bjelančevine:3,4g
Masti: 7,0g
Ugljikohidrati: 18.8.g
VARIVO OD CVJETAČE I ŠPINATA
Sastojci:
50g cvjetače
50g špinata
30g krumpira
50 ml mlijeka
5 g ulja
PRIPREMA:krumpir oguliti, oprati i narezati. Cvjetaču razdijeliti na manje cvjetove i zajedno staviti u kipuću vodu. Kada je napola kuhano, dodati oprani i očišćeni špinat narezan na rezance i ulje. Sve zajedno kuhati u zatvorenoj posudi na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Odliti suvišnu vodu. Dodati mlijeko, promiješati i prokuhati još 3 minute. Prema želji i prihvatljivosti djeteta obrok se može zgusnuti dodavanjem 1-2 žlice kukuruznog griza, koji se mora zajedno s povrćem kuhati tijekom 10-15 minuta. Prema potrebi gotovi obrok usitniti pasiranjem ili samo vilicom.
NAPOMENA: umjesto mlijeka može se dodati mesna juha, a kasnije meso, jetrica ili žumanjak.
Energetska vrijednost: 116kcal
Bjelančevine:3,7g
Masti6,9g
Ugljikohidrati 11,6
KAŠICA OD ŠPINATA I KRUMPIRA
Sastojci:
1 oguljeni krumpir (80g)
80g sitno sjeckanog mladog špinata
2 žlice mlijeka
PRIPREMA: krumpir izrežite na kockice i stavite ga kuhati u vodu koja ključa na približno 20 minuta. Stavite špinat u lončić i prelite ga s 2 žlice vode. Kuhajte na laganoj vatri približno 2 minute, poklopljeno. Procijedite kako bi odstranili suvišnu vodu. Zgnječite krumpir i umiješajte špinat te dodajte mlijeko kako bi postigli željenu konzistenciju.
Energetska vrijednost: 85,8kcal
Masti: 1,7g
Bjelančevine:3,6g
Ugljikohidrati: 14,9g
VARIVO OD PROKULICA
Sastojci:
70g prokulica
30 g krumpira
10g mrkve
5 g rižinih pahuljica
5 g ulja ( maslinovog ili suncokretovog)
PRIPREMA: krumpir oguliti, narezati na kockice, a mrkvu ostrugati, oprati i naribati. Prokulicu očistiti od tvrdih listova, oprati i narezati. Staviti u kipuću vodu i kuhati u zatvorenoj posudi na umjerenoj temperaturi. Kuhano povrće usitniti, dodati ulje i rižine pahuljice te miješati do nestanka grudica.
NAPOMENA: obroku se mogu dodati 2 žlice usitnjenog mesa ili ribe. Starijem dojenčetu se u zamjenu za meso dodaje kuhani žumanjak ili jetrica.
Energetska vrijednost: 110kcal
Masti: 5g
Ugljikohidrati 12.9g
Bjelančevine: 3,3g
PILETINA S JABUKOM NA PARI
Sastojci:
80 g pilećeg filea
80 g jabuke, oguljene i očišćene
PRIPREMA: jabuku nasjeckajte na tanke ploške, a piletinu izrežite na komadiće. Posložit komadiće piletine u posudu za parenje, a iznad piletine posložite ploške jabuke. Pristavite iznad vode koja lagano ključa. Pokrijte i parite 5- 10 minuta.
Napomena: usitnite vilicom ili štapnim mikserom uz dodatak male količine vode od kuhanja.
Energetska vrijednost: 129,6kcal
Bjelančevine: 18,7g
Masti:1,1g
Ugljikohidrati: 11g
VARIVO OD TIKVICA, CVJETAČE I KRUMPIRA S MESOM PERADI
Sastojci:
50 g tikvica
30g cvjetače
30g krumpira
5-10 g sitne tjestenine ili riže
50g bijelog mesa piletine ili puretine
5g ulja
PRIPREMA:piletini ukloniti kožu, oprati i staviti kuhati u hladnu vodu. Krumpir oguliti, oprati, narezati na kockice,a cvjetaču razdijeliti na manje cvjetove i oprati. Usitnjeno povrće dodati u juhu kada je meso napola pripremljeno i nastaviti kuhati u zatvorenoj posudi na laganoj vatri. Zadnje se dodaju tikvice koje su prethodno oprane, oguljene , očišćene od sjemenki i narezane na kockice, te sitna tjestenina ili riža. Pustiti kuhati bez miješanja dok svi sastojci nisu mekani i na kraju umutiti ulje. Prije hranjenja po potrebi dodatno usitniti.
Energetska vrijednost: 167kcal
Masti: 7,4g
Ugljikohidrati:15,9g
Bjelančevine: 9,2g
VARIVO OD CIKLE
Sastojci:
50g cikle
30g krumpira
30 g cvjetače
4 g rižinih pahuljica
30 ml mlijeka
5 g ulja
PRIPREMA: krumpir i ciklu oprati,oguliti grubo naribati. Cvjetaču očistiti, razdijeliti na manje cvjetove i sve zajedno staviti u kipuću vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi u pokrivenoj posudi dok ne omekša. U ocijeđeno povrće dodati mlijeko i žlicu pahuljica, nakratko prokuhati i promiješati do nestanka grudica. Ako se obrok priprema s rižom, riža se dodaje povrću kada je napola kuhano. Umjesto mlijeka se može dodati i mesna juha ili meso.
NAPOMENA:od 8.mjeseca prikladni su i jetrica ili tvrdo kuhani žumanjak.
Energetska vrijednost: 136,9kcal
Masti:6,9g
Ugljikohidrati:17,1
Bjelančevine: 3g
VARIVO OD CVJETAČE S MRKVOM I KRUMPIROM S MESOM
Sastojci:
50g cvjetače
20 g mrkve
30 g krumpira
5 g ulja
50 g bijelog pilećeg mesa ili 30 g teletine ili janjetine
PRIPREMA: piletinu očistiti, skinuti kožu i suvišnu masnoću, oprati i staviti kuhati u hladnu vodu. Mrkvu ostrugati, oprati i naribati, cvjetaču razdijeliti na cvjetove i sitno narezati,a krumpir oguliti, oprati i naribati. Povrće staviti u juhu kada je meso napola kuhano, dodati ulje i kuhati u pokrivenoj posudi dok sve nije mekano. Piletinu izvaditi, odvojiti od kostiju te zajedno sa svim ostalim sastojcima usitniti ili izmiksati.
Energetska vrijednost: 125kcal
Bjelančevine: 7,9g
Masti: 5,9g
Ugljikohidrati: 10,1g
VARIVO OD KORABICE I KRUMPIRA
Sastojci:
50 g korabice
50 g krumpira
10 g mrkve
50 ml mlijeka
5 g ulja
PRIPREMA: korabicu, krumpir i mrkvu oguliti, oprati, sitno narezati i sve zajedno staviti na vruće ulje, zaliti toplom vodom i kuhati na umjerenoj temperaturi, dok povrće ne omekša. Odliti suvišnu vodu, dodati mlijeko, promiješati i prokuhati tijekom 3 minute. Prije hranjenja po potrebi još usitniti.
NAPOMENA: u ovako pripremljen obrok može se u zamjenu za mlijeko dati mesna juha ili meso te od 8. Mjeseca starosti i žumanjak ili jetrica.
Energetska vrijednost: 132kcal
Masti:5,6g
Ugljikohidrati: 16,6
Bjelančevine: 3,8g
JUHA OD MIJEŠANOG POVRĆA
Sastojci:
10 g korabice
20 g cvjetače
20g mrkve
10 g krumpira
5 g riže
5 g ulja
PRIPREMA: korabicu,mrkvu i krumpir oguliti, oprati, naribati ili sitno narezati. Od cvjetače odvojiti cvjetove i oprati ih. Na ugrijano ulje staviti povrće, zaliti s malo vruće vode i pirjati na umjerenoj temperaturi uz stalno podlijevanje vodom. Kada je povrće napola mekano, dodati očišćenu i opranu rižu i potrebnu količinu vode. Kuhati dok riža ne omekša. Prema potrebi prije hranjenja sve sastojke dodatno usitniti.
NAPOMENA: juha nije samostalan obrok već se daje prije nekog drugog obroka.
Energetska vrijednost: 60kcal
Masti: 3g
Ugljikohidrati: 6,2
Bjelančevine: 2g
Ne mogu vjerovati da preporucujete tako maloj djeci industrijske kekse!!
Jeste li se ikad potrudili procitati sastav???
Smatram da djeca trebaju jesti hranu u obliku cim blizem onom u kojem se pojavljuje u prirodi, i sa cim manje nusprodukata, a da industrijska hrana nije dobar izbor niti za jednu dob, a kamoli onu mladju od godinu dana.
Postovanje!
Nitko Vam ne može nametnuti što ćete Vi spremati svojoj bebi.
A u svoju “obranu” preporučujem članak pedijatrice prim.mr.sc.dr. Ružica Duplančić-Šimunjak:
http://www.vitamini.hr/4264.aspx