RECEPTI ZA DOJENČAD OD 8 MJESECI STAROSTI
VOĆNA KAŠICA S KEKSIMA I SVJEŽIM SIROM
Sastojci:
80-100 ml vode
20g keksa
30g svježeg sira
80 g jabuka
PRIPREMA: vodu prokuhati i kipućom vodom preliti kekse. Jabuku oprati, oguliti i naribati. U toplu kašicu od keksa dodati dvije velike žlice sira i ribanu jabuku, sve dobro promiješati i ponuditi djetetu odmah nakon pripreme.
Energetska vrijednost: 148,3kcal
Bjelančevine: 6,8g
Masti:2,4g
Ugljikohidrati:25,9g
KAŠICA OD SVJEŽEG SIRA, KEKSA I VOĆNOG SOKA
Sastojci:
100-120 ml vode
25g keksa
3 žlice soka od naranče ili mandarine ili kivija
30g svježeg sira
PRIPREMA: vodu prokuhati. Kipućom vodom preliti kekse i pustiti da se malo ohladi. Oprano voće raspoloviti i iscijediti sok. U kašicu od keksa dodati 3 žlice soka i 2 žlice svježeg kravljeg sira te sve zajedno promiješati
Energetska vrijednost: 139,4kcal
Bjelančevine: 7,4g
Masti:2,7g
Ugljikohidrati: 21,5g
PILETINA S BUČOM I KRAVLJIM SIROM
Sastojci: buču naribajte , a piletinu izrežite na male komadiće. Posložite komadiće piletine i ribanu buču u posudu za parenje, iznad vode koja lagano ključa. Pokrijte i parite 10ak minuta. Usitnite vilicom ili štapnim mikserom uz dodatak male količine vode od kuhanja. Umiješajte kravlji sir i dobro promiješajte.
Energetska vrijednost:122,6kcal
Masti: 2,2g
Ugljikohidrati: 5,3g
Bjelančevine: 21,4g
CVJETAČA U KREM UMAKU
Sastojci:
60g cvjetače
2 žlice dojenačkog mlijeka
1 žlica sira ricotta
1 žličica kukuruznog škroba(gustin)
PRIPREMA: izrežite cvjetaču na komadiće i kuhajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Ocijedite. Pristavite sastojke za krem umak: mlijeko, sir, kukuruzni škrob u lončić te kuhajte mješajući dok se ne zgusne. Sitno nasjeckajte cvjetaču ili zgnječite vilicom i umiješajte u krem umak.
Energetska vrijednost: 82,3kcal
Masti: 27,7g
Ugljikohidrati: 40g
Bjelančevine: 12,8g
KAŠICA SA SVJEŽIM KRAVLJIM SIROM
Sastojci:
150 ml vode
½ žličice ječmenog slada
15-20g rižinih ili kukuruznih pahuljica
30g svježeg kravljeg sira
PRIPREMA: vodu i slad prokuhati i vruće preliti preko pahuljica. Pustiti da omekšaju, a potom promiješati dok ne nastane jednolična smjesa. U još toplu smjesu dodati usitnjeni svježi kravlji sir i ponovo dobro promiješati.
Energetska vrijednost: 113,7kcal
Masti: 1,1g
Ugljikohidrati: 20.2g
Bjelančevine: 5.7g
RIBLJA JUHA
Sastojci:
20 g mrkve
5 g crvenog luka
5-10 g riže
1 žličica maslinovog ulja
100 g bijele ribe
PRIPREMA: mrkvu ostrugati, luk očistiti, sve oprati , narezati i staviti kuhati u vruću vodu uz dodatak maslinovog ulja. Vode staviti toliko da prekrije sve sastojke, uključujući i ribu. Povrće kuhati dok ne omekša, dodati očišćenu i opranu ribu i pustiti da se kuha na umjerenoj temperaturi dok nije mekana. Tada sve izvaditi iz juhe, procijediti i ukuhati rižu. Kuhanu ribu očistiti pažljivo od kostiju i kože, meso usitniti i zajedno s usitnjenim povrćem dodati u juhu kada je riža mekana. Takva juha s mesom od ribe predstavlja potpun obrok, ali se meso može ponuditi i posebno uz prilog od povrća.
Energetska vrijednost: 103kcal
Masti:5,5g
Ugljikohidrati:8,4g
Bjelančevine: 5,6g
JUHA OD TELEĆIH KOSTIJU
Sastojci:
200g telećih kostiju
20 g mrkve
10 g korabice
10 g cvjetače
5 g riže ili sitne tjestenine ili griza
PRIPREMA: oprane kosti staviti u hladnu vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi. Mrkvu, korabicu oguliti i oprati, a cvjetaču očistiti, oprati i razdijeliti na manje cvjetove. Sve dodati juhi nakon jedan sat kuhanja. Kada je povrće mekano, izvaditi ga, juhi ukloniti suvišnu masnoću i procijediti je, te ukuhati rižu ili tjesteninu. Ako ima nemasnog mesa, odvojiti od kostiju i sitno nasjeckati. Kada je riža mekana, dodati povrće i meso i još usitniti pasiranjem ili vilicom.
Energetska vrijednost: 106kcal
Bjelančevine: 6,5g
Masti: 3,6g
Ugljikohidrati: 11,9g
KAŠICA OD PILETINE, TIKVICA I PASTRNJAKA
Sastojci:
80 g pilećeg filea narezanog na kockice
1 mala tikvica(80 g) narezana na komadiće
1 mali pastrnjak(60g) narezan na komadiće
150 ml vode
1 žličica maslinovog ulja
PRIPREMA: sve sastojke kuhajte dok ne zakuha, a potom kuhajte na laganoj vatri, bez poklopca dok povrće sasvim ne omekša i piletina bude dobro kuhana. Napravite kašicu pomoću miksera ili zgnječite vilicom.
Energetska vrijednost: 192,9kcal
Bjelančevine: 21,4g
Masti: 5,9g
Ugljikohidrati: 13,8g
TOFU S PIREOM OD MARELICA
Sastojci:
55 g mekanog tofua
50 g marelica
50 ml mješavine soka od jabuke razblaženog s vodom
PRIPREMA: kuhajte marelice u mješavini vode i soka dok se ne zakuha. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 15 minuta. Stavite marelice u mikser i napravite pire. Stavite tofu i pire od marelica u mikser i miksajte dok ne dobijete željenu konzistenciju.
Energetska vrijednost: 70,6kcal
Bjelančevine: 5,3g
Masti: 2,9g
Ugljikohidrati: 7,7g