RECEPTI ZA DOJENČAD OD 8 MJESECI STAROSTI

VOĆNA KAŠICA S KEKSIMA I SVJEŽIM SIROM

Sastojci:

80-100 ml vode

20g keksa

30g svježeg sira

80 g jabuka

PRIPREMA: vodu prokuhati i kipućom vodom preliti kekse. Jabuku oprati, oguliti i naribati. U toplu kašicu od keksa dodati dvije velike žlice sira i ribanu jabuku, sve dobro promiješati i ponuditi djetetu odmah nakon pripreme.

Energetska vrijednost: 148,3kcal

Bjelančevine: 6,8g

Masti:2,4g

Ugljikohidrati:25,9g

KAŠICA OD SVJEŽEG SIRA, KEKSA I VOĆNOG SOKA

Sastojci:

100-120 ml vode

25g keksa

3 žlice  soka od naranče ili mandarine ili kivija

30g svježeg sira

PRIPREMA: vodu prokuhati. Kipućom vodom preliti kekse i pustiti da se malo ohladi. Oprano voće raspoloviti i iscijediti sok. U kašicu od keksa dodati 3 žlice soka i 2 žlice svježeg kravljeg sira te sve zajedno promiješati

Energetska vrijednost: 139,4kcal

Bjelančevine: 7,4g

Masti:2,7g

Ugljikohidrati: 21,5g

PILETINA S BUČOM I KRAVLJIM SIROM

Sastojci: buču naribajte , a piletinu izrežite na male komadiće. Posložite komadiće piletine i ribanu buču u posudu za parenje, iznad vode koja lagano ključa. Pokrijte i parite 10ak minuta. Usitnite vilicom ili štapnim mikserom uz dodatak male količine vode od kuhanja. Umiješajte kravlji sir i dobro promiješajte.

Energetska vrijednost:122,6kcal

Masti: 2,2g

Ugljikohidrati: 5,3g

Bjelančevine: 21,4g

CVJETAČA U KREM UMAKU

Sastojci:

60g cvjetače

2 žlice dojenačkog mlijeka

1 žlica sira ricotta

1 žličica kukuruznog škroba(gustin)

PRIPREMA: izrežite cvjetaču na komadiće i kuhajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Ocijedite. Pristavite sastojke za krem umak: mlijeko, sir, kukuruzni škrob u lončić te kuhajte mješajući dok se ne zgusne. Sitno nasjeckajte cvjetaču ili zgnječite vilicom i umiješajte u krem umak.

Energetska vrijednost: 82,3kcal

Masti: 27,7g

Ugljikohidrati: 40g

Bjelančevine: 12,8g

KAŠICA SA SVJEŽIM KRAVLJIM SIROM

Sastojci:

150 ml vode

½ žličice ječmenog slada

15-20g rižinih ili kukuruznih pahuljica

30g svježeg kravljeg sira

PRIPREMA: vodu i slad prokuhati i vruće preliti preko pahuljica. Pustiti da omekšaju, a potom promiješati dok ne nastane jednolična smjesa. U još toplu smjesu dodati usitnjeni svježi kravlji sir i ponovo dobro promiješati.

Energetska vrijednost: 113,7kcal

Masti: 1,1g

Ugljikohidrati: 20.2g

Bjelančevine: 5.7g

RIBLJA JUHA

Sastojci:

20 g mrkve

5 g crvenog luka

5-10 g riže

1 žličica maslinovog ulja

100 g bijele ribe

PRIPREMA: mrkvu ostrugati, luk očistiti, sve oprati , narezati i staviti kuhati u vruću vodu uz dodatak maslinovog ulja. Vode staviti toliko da prekrije sve sastojke, uključujući i ribu. Povrće kuhati dok ne omekša, dodati očišćenu i opranu ribu i pustiti da se kuha na umjerenoj temperaturi dok nije mekana. Tada sve izvaditi iz juhe, procijediti i ukuhati rižu. Kuhanu ribu očistiti pažljivo od kostiju i kože, meso usitniti i zajedno s usitnjenim povrćem dodati u juhu kada je riža mekana. Takva juha s mesom od ribe predstavlja potpun obrok, ali se meso može ponuditi i posebno uz prilog od povrća.

Energetska vrijednost: 103kcal

Masti:5,5g

Ugljikohidrati:8,4g

Bjelančevine: 5,6g

 JUHA OD TELEĆIH KOSTIJU

Sastojci:

200g telećih kostiju

20 g mrkve

10 g korabice

10 g cvjetače

5 g riže ili sitne tjestenine ili griza

PRIPREMA: oprane kosti staviti u hladnu vodu i kuhati na umjerenoj temperaturi. Mrkvu, korabicu oguliti i oprati, a cvjetaču očistiti, oprati i razdijeliti na manje cvjetove. Sve dodati juhi nakon jedan sat kuhanja. Kada je povrće mekano, izvaditi ga, juhi ukloniti suvišnu masnoću i procijediti je, te ukuhati rižu ili tjesteninu. Ako ima nemasnog mesa, odvojiti od kostiju i sitno nasjeckati. Kada je riža mekana, dodati povrće i meso i još usitniti pasiranjem ili vilicom.

Energetska vrijednost: 106kcal

Bjelančevine: 6,5g

Masti: 3,6g

Ugljikohidrati: 11,9g

KAŠICA OD PILETINE, TIKVICA I PASTRNJAKA

Sastojci:

80 g pilećeg filea narezanog na kockice

1 mala tikvica(80 g) narezana na komadiće

1 mali pastrnjak(60g) narezan na komadiće

150 ml vode

1 žličica maslinovog ulja

PRIPREMA: sve sastojke kuhajte dok ne zakuha, a potom kuhajte na laganoj vatri, bez poklopca dok povrće sasvim ne omekša i piletina bude dobro kuhana. Napravite kašicu pomoću miksera ili zgnječite vilicom.

Energetska vrijednost: 192,9kcal

Bjelančevine: 21,4g

Masti: 5,9g

Ugljikohidrati: 13,8g

TOFU S PIREOM OD MARELICA

Sastojci:

55 g mekanog tofua

50 g marelica

50 ml mješavine soka od jabuke razblaženog s vodom

PRIPREMA: kuhajte marelice u mješavini vode i soka dok se ne zakuha. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 15 minuta. Stavite marelice u mikser i napravite pire. Stavite tofu i pire od marelica u mikser i miksajte dok ne dobijete željenu konzistenciju.

Energetska vrijednost: 70,6kcal

Bjelančevine: 5,3g

Masti: 2,9g

Ugljikohidrati: 7,7g

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic