Akutne respiratorne infekcije

Prema epidemiološkim podacima, odrasle osobe godišnje obole od respiratornih infekcija dva do četiri puta, djeca šest do osam puta, a broj pobola djece koja pohađaju jaslice i vrtiće penje se na 10 do 12 puta. Čimbenici rizika za prijenos su fizički ili bliski kontakt sa zaraženom osobom, nedovoljno ili neodgovarajuće pranje ruku, bliski kontakt djece u grupama te dug boravak u zatvorenim, pregrijanim i nedovoljno provjetrenim prostorijama. Uzročnici bolesti najčešće se prenose putem kapljica koje u okolinu dolaze kašljanjem, kihanjem i/ili običnim govorom, a u organizam ulaze udisanjem ili preko sluznice nosa i grla.

Kliničke slike su različite, od posve blage prolazne hunjavice do teških oblika upale pluća. Prema mjestu infekcije mogu se podijeliti na upale gornjih i donjih dišnih putova.

Upale gornjih dišnih putova najraširenija su i najučestalija infekcija suvremenog čovjeka, čiji uzročnici mogu biti virusi ili bakterije. U više od 90% uzročnici su virusnog porijekla, a u samo 5-10% primarni uzročnik je bakterija.
Neprimjerena upotreba antibiotika u slučaju virusnih infekcija višestruko je štetna,a ujedno je i odgovorna za pojavu rezistencija bakterija koja je u stalnom porastu.

U slučaju virusne upale, na tijek i konačni ishod infekcije bitno utječe imunološki status oboljelog. Oboljevanju od virusnih bolesti podložnije su osobe koje su emocionalno opterećene ili fizički premorene, koje pate od alergija ili upražnjavaju neke loše životne navike(poput pušenja- nikotin smanjuje obranu nosne sluznice i uništava cilije), osobe koje boluju od kroničnih bolesti, koje prakticiraju jednostrane dijete i određene dobne skupine(djeca- osobito dojenčad, stariji ljudi).

Najčešći simptomi infekcija gornjih dišnih putova su grebanje u grlu, curenje iz nosa, povišena temperatura, kašalj i bol u mišićima.

Liječenje je simptomatsko: mirovanje, uzimanje veće količine tekućine, ispiranje grla te održavanje prohodnosti nazalnih putova. Korisno je i uzimanje lijekova s imunostimulativnim djelovanjem (crvena rudbekija- Ehinacea, ekstrakti biljke tuje, korijen divljeg indiga).

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic