U zatvaranju laboratorija u Kotoribi ne vidim nikakvu uštedu

U zatvaranju laboratorija u Kotoribi ne vidim nikakvu uštedu

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Dragutin Kopasić najavio je skoro zatvaranje laboratorija za vađenje krvi u Kotoribi, Murskom Središću, Prelogu i Donjem Kraljevcu te da će se vađenje krvi dalje obavljati u ambulantama obiteljske medicine. Za mišljenje o novom načinu rada upitali smo dr. Snježanu Permozer Hajdarović koja radi kao liječnica u jednom od dva liječnička tima u Kotoribi. 

– Mišljenja sam da je dosadašnji način rada laboratorija u Kotoribi punoznačio za ovaj kraj i dobro je funkcionirao u sklopu pet donjomeđimurskih ambulanti . Kad govorimo o uštedama novim reformskim mjerama ja tu nigdje ne vidim uštedu. Naime, laboratorij u Kotoribi godišnje je imao 6.700 vađenja krvi. Ukoliko će HZZO jedno vađenje stimulirati sa 10 kuna to je godišnje 67 tisuća kuna što je dovoljno za plaću laboranta.

Mi ćemo prema novim ugovorima od strane HZZO-a morati uzimati krv, no tu se javlja niz nejasnoća. U prvom redu u pitanju je stručna osposobljenost i praksa medicinskih sestara te treba reći da će mještani krv moći izvaditi jednom ili dvaput tjedno. Za vrijeme vađenja krvi ambulanta neće moći raditi, pa će ostali pacijenti čekati. Hitne slučajeve koji zbog određenog razloga ne mogu čekati dan kad ćemo imati vađenje krvi morat ćemo slati u Čakovec.

Postavljamo si pitanje o načinu odlaganja i čuvanja uzorka mokraće, a prema novim ugovorima djeci do 7 godina nismo obavezni vaditi krv što bi značilo da moraju odlaziti u Čakovec za što imaju pravo na putni trošak, komentirala je dr.Snježana Permozer Hajdarović najavljeno zatvaranje laboratorija.

Izvor: eMedjimurje

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic