PILETINA je prvo meso koje se preporuča u prehrani dojenčeta. Započinje se s bijelim mesom ne prije navršenih 6 mjeseci starosti, dok se u posljednjem tromjesečju prve godine daje i tamno meso i sitnina. Priprema se kuhana u juhi, sama ili s povrćem, a kasnije pirjana na maslacu ili ulju uz dolijevanje vode. Pečena se daje nakon navršene prve godine.
TELETINA se u prehranu uvodi u 8. mjesecu života, isprva kuhana u juhi, a zatim pirjana u manjim komadima na ulju ili maslacu.
KUNIĆ: vrsta mesa, kod nas nedovoljno korištena, koja je zbog kvalitetnih bjelančevina i zanemarujuće količine masnoća pogodna za prehranu dojenčadi već od 7. mjeseca starosti. Mladoj se dojenčadi daje kuhano dok starija smiju uzimati i pirjanu.
JANJETINA: relativno lako probavljivo nemasno meso koje se može uvoditi u prehranu od 7. mjeseci starosti nadalje.
GOVEDINA-JUNETINA: daje se od 10 mjeseci starosti; koristiti samo mišićni dio bez masnoća i žilica.
JETRICA: pileća, teleća ili janjeća daju se od 7. do 8. mjeseci starosti. Pripremaju se na način da se ostružu tupim krajem noža i dodaju u kašicu od povrća i zajedno prokuhaju. Krajem prve godine pripremaju se i pirjanjem na malo ulja ili maslaca.
RIBA: bijela riba se daje u drugoj polovini prve godine. Priprema se kuhanjem, nakon čišćenja i pranja, uz dodatak povrća i malo maslinovog ulja.
Plava se riba, iako vrlo zdrava i hranjiva, daje nešto kasnije tj. oko 10 mjeseca života, pečena ili pripremljena na žaru, tako da pored kostiju odstranimo i kožu te eventualnu masnoću.