Suluda politika: Odzvonilo laborantima, krv od sada vade medicinske sestre

Medicinske sestre koje rade u ordinacijama opće medicine u Međimurskoj županiji prošle su kratku obuku iz vađenja krvi pacijentima. Od pozvanih 109, njih čak 102 sudjelovale su na tečaju koji je potkraj svibnja provela Hrvatska komora medicinskih biokemičara. Time je uklonjena još jedna prepreka prema dijelu zdravstvene reforme koji predviđa zatvaranje laboratorija za vađenje krvi u četiri međimurska naselja i uvođenje prakse da krv pacijentima vade medicinske sestre zaposlene u ordinacijama opće medicine. Prema odluci Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, sve ordinacije opće i obiteljske medicine trebale su do 1. lipnja preuzeti obvezu vađenja krvi, koja im je propisana i ugovorom o utvrđivanju sredstava i načinu provođenja zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu, no taj je rok, kako doznajemo, produljen do 1. srpnja! Laboranti Županijske bolnice Čakovec tako i dalje u Prelogu, Kotoribi, Murskom Središću i Donjem Kraljevcu sami od 7 do 9 sati vade krv i uzorke voze na analizu u Čakovec.

– Nabavili smo još jedan osobni automobil vrijedan 56.000 kuna, kojim naš laborant iz Kotoribe uzorke prevozi na analizu. No, od 1. srpnja krv će vaditi medicinske sestre – kaže ravnatelj bolnice Dragutin Kopasić.

Bolnica će i dalje, i nakon 1. srpnja, osiguravati prijevoz krvi u Čakovec, kako bi do bolničkog laboratorija stigla u roku od dva sata. Liječnici, znači, neće morati voditi brigu i o transportu. Bolnica je liječnicima opće medicine poslala dopis sa zamolbom da pošalju raspored prema kojem će se dolaziti po uzorke u pedesetak ordinacija. Liječnici upozoravaju da bi od 1. srpnja mogli nastati problemi.

– Bilo bi dobro da ostane ovako kako jest. Imamo dnevno od 80 do 100 pacijenata koje treba primiti, pregledati i napisati uputnicu ili recept. Sad će u sve to trebati ubaciti i vađenje krvi. Sestra ne može izvaditi toliko uzoraka krvi koliko ih može laborant koji je taj posao radio desetljećima. Kao liječnica mogu dok ona vadi krv raditi njezin dio posla previjanja i sličnog, ali opet će netko morati čekati na pregled – kaže Snježana Permozer-Hajdarović, koja ima ordinaciju u Kotoribi.

Liječnica Mirjana Tarandek iz Murskog Središća ističe da još puno toga oko vađenja krvi u ordinacijama nije poznato, a cilj je jasan – ušteda. Samo da ta ušteda ne ide nauštrb pacijenata.

Izvor: Dalje

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic