Recepti za djecu od 1. do 4. godine

KREM JUHA OD PILETINE I KUKURUZA

Sastojci:

1 litra pilećeg temeljca

40g sitne tjestenine

175g sitno narezane kuhane piletine

125g razrijeđenog pasiranog kukuruza

1 žlica nasjeckanog peršina

PRIPREMA: ulijte temeljac u lonac, dodajte tjesteninu i pustite da zavri. Nakon što zavri, smanjite vatru i ostavite 10-12 minuta, dok tjestenina ne omekša. Dodajte piletinu i kukuruz i ostavite na laganoj vatri još5 minuta. Umiješajte peršin i ohladite. Propasirajte juhu u mikseru ili pomoću ručnog miksera dok ne postane kašasta. Juhu možete spremiti u hladnjak i iskoristiti iduća 3 dana ili odvojiti porcije i spremiti u zamrzivač.

NAPOMENA: najbolje je koristiti narezana pileća prsa bez kože. Ako koristite sirovu piletinu, dodajte ju u temeljac kada dodajete i tjesteninu.

Serviranja:6

MINI SENDVIČI

Sastojci:

1 žličlica maslaca

1 kriška bijelog kruha

1 kriška crnog kruha ili kruha od integralnog brašna

1 žlica zgnječene banane

PRIPREMA: jednu krišku premažite tanko maslacem, a drugu bananom i slijepite ih zajedno. Odrežite koru i narežite mini sendviče u raznim oblicima. Uz mini sendviče servirajte prutiće krastavaca i mrkvu, narezano na prutiće.

NAPOMENA:kruh možete premazati i mekanim namaznim sirom

Serviranja: 1-2

Čuvanje:najbolje pripremiti neposredno prije serviranja

 

SALATA OD VOĆA I POVRĆA S KREMASTIM ZRNATIM SIROM

Sastojci:

50g sušenog voća(jabuke, marelice, šljive, grožđice)

1 celer nasjeckan

1 naranča ili 2 mandarine razdijeljene na kriške

Listovi salate

Za preljev:

125 g zrnatog ili nekog drugog svježeg sira

2 žlice tučenog slatkog vrhnja

PRIPREMA: narežite sušene šljive i marelice na polovice, a kriške jabuke na četvrtine. Voće stavite u posudu, zalijte kipućom vodom i pustite da odstoji 5 minuta. Nakon što je odstajalo, isperite ga hladnom vodom i ponovo lagano osušite. Izmiješajte voće s narezanim celerom i kriškama naranče. Listove salate stavite na dno posude i na njih rasporedite mješavinu voća i povrća.

Za preljev je potrebno pomiješati sir sa slatkim vrhnjem.

Serviranja:4

 

PRAVI MUESLI

Sastojci:

1 žličica zobenih pahuljica

½ žličice grožđica

1 žličica sušenih marelica, narezanih na sitno

1 žličica mljevenih badema

3 žličice nezaslađenih jabuka, naranči ili svježeg soka ananasa

PRIPREMA: pomiješajte zob, grožđice i sušeno voće u sjeckalicu i sjeckajte ih otprilike 30 sekundi. Smjesu pomiješajte s bademima. Prelijte voćnim sokom i ostavite smjesu da se natapa oko 5 minuta. Poslužite s mlijekom ili jogurtom te priložite jabuku ili naranču narezanu na štapiće.

Serviranja:4

 

INSTANT MINI PIZZE

Sastojci:

3 kajzerice(ili neko drugo pecivo)razrezano na pola

Neslani maslac ili maslinovo ulje

3 žlice grubo pasiranog umaka od rajčice

90 g kuhane šunke ili piletine narezane na trakice

60 g ribanog sira

PRIPREMA: zagrijte pećnicu na 240°C. namažite polovice peciva maslacem ili uljem, dodajte umak od rajčice i nasjeckanu šunku te pokrijte naribanim sirom. Polovice stavite na pladanj za pečenje i pecite 8-10 minuta ili dok se sir ne otopi i ne poprimi zlatnu boju.

Serviranja: 6

 

RIBLJI PRUTIĆI

Sastojci:

112 g filea bakalara bez kosti i kože

1 jaje

4 žlice krušnih mrvica

Žlica maslinovog ulja

PRIPREMA: narežite file bakalara na 4 komada. Svaki komad ribe uronite u umućeno jaje, uvaljajte u krušne mrvice i pržite 4-5 minuta dok krušne mrvice ne dobiju zlatno-smeđu boju i riba ne bude potpuno pečena. Servirajte uz pire krumpir i prutiće od povrća.

Serviranje: 2-4

 

KUS-KUS S MIJEŠANIM BOBIČASTIM VOĆEM

Sastojci:

185g instant kus-kusa

500 ml soka od jabuke i brusnice

1 štapić cimeta

250g malina

250g borovnica

2 žličice narančine korice za dekoraciju

250 g raspolovljenih jagoda

185 g punomasnog jogurta

PRIPREMA: stavite kus-kus u posudu. Sok od jabuke i brusnice ulijte u lonac  i dodajte štapić cimeta. Poklopite i pustite da zavri, a zatim uklonite s plamenika i zalijte po kus-kusu. Pokrijte kus-kus plastičnim omotom i ostavite tako 5 minuta, odnosno sve dok ne upije svu tekućinu. Nakon toga uklonite štapić cimeta iz posude. Nježno potapkajte ocijeđeno bobičasto voće kako biste uklonili iscijeđenu tekućinu. Razdvojite zrno kus-kusa vilicom, a zatim polako dodajte narančinu koru i većinu bobičastog voća. Razdijelite mješavinu kus-kusa u četiri posudice te ih pospite ostatkom bobičastog voća. Poslužite s bogatim dodatkom jogurta. Ukrasite narančinom koricom.

Serviranja: 4

 

MINI QUICHE LORRAINE

Sastojci:

1 rajčica, nasjeckana

60 g ribanog sira

40g nasjeckane šunke

1 mladi luk, sitno narezan

125 ml mlijeka

1 jaje

1 paket zamrznuta lisnata tijesta

PRIPREMA:zagrijte pećnicu na 200°C.  Razvaljajte tijesto i izrežite 12 krugova promjera 9 cm. Izrezanim krugovima obložite pladanj za muffine. Pomiješajte rajčicu, sir, šunku i mladi luk te dodajte smjesu na plitice s tijestom. Umutite jaja i mlijeko i prelite preko svake plitice toliko da pokrijete punjenje. Pecite 15-20 minuta ili dok punjenje ne poprimi zlatnu boju. Izvadite i pustite da se ohladi. Mini pite možete držati u hladnjaku do 3 dana.

NAPOMENA: postoje mnoge kombinacije punjenja: pokušajte sa sušenim rajčicama, feta sirom i majčinom dušicom; nasjeckanim crnim maslinama, rikota sirom i piletinom; dimljenim lososom ili kaparama i krem sirom za mazanje.

Serviranja: 12

 

POPEČCI OD POVRĆA

Sastojci:

1 šalica naribane mrkve

½ šalice naribanih tikvica

½ šalice naribane bundeve

2/3 šalice naribanog krumpira

2 žlice brašna

Biljno ulje za pečenje

Sol po ukusu

PRIPREMA: u zdjeli pomiješajte povrće s brašnom. Smjesu oblikujte u 15 okruglih popečaka. U tavi zagrijte ulje i pecite popečke oko 5 minuta (2.5 minute sa svake strane) na srednje jakoj vatri, dok ne postanu zlatno-smeđi s obje strane. Po potrebi nakon pečenja dodajte još ulja na tavu.

Pečene popečke odložite na tanjur prekriven papirnim ubrusom kako bi upio višak masnoće. Lagano posolite. Servirajte hladno ili toplo.

Serviranja: 7 po dva popečka

 

TORTILLA ZA MALENE

Sastojci:

2 žličice maslinovog ulja

2 umućena jaja

½ ljutike, sitno sjeckane

1 srednje veliki krumpir, narezan na kocke i skuhan na pari

2 žlice kuhanog miješanog povrća,svježeg ili smrznutog

2 žlice naribanog sira

PRIPREMA: zagrijte ulje na manjoj tavi, dodajte ljutiku, krumpir i povrće i pržite 6-8 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok krumpir blago ne posmeđi. Pospite ribanim sirom i ulijte umućena jaja. Pustite da se donja strana zapeče bez miješanja. Stavite tavu ispod prethodno zagrijanog grijača dok gornja strana ne postane zlatno- smeđa i jaja ne budu potpuno pečena. Na dasci za rezanje narežite tortillu u trokute ili štapiće.

Serviranja: 2-4

Čuvanje do 2 dana u hladnjaku

 

ŠPAGETI S CHERRY RAJČICAMA

Sastojci:

190g zrelih cherry rajčica

1 češanj češnjaka, oguljen i zdrobljen

2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka

3 žlice maslinovog ulja

2 žličice balsamico octa

190 g špageta

Ribani parmezan, po izboru

PRIPREMA: za umak od rajčice narežite rajčice na četvrtine i stavite u veću zdjelu zajedno s češnjakom, bosiljkom,maslinovim uljem i octom. Promiješajte rukama, pritom malo gnječeći rajčice. Lagano posolite. Ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta kako bi se svi okusi proželi. Kuhane špagete ocijedite i umiješajte u umak od rajčica. Servirajte posuto parmezanom, po želji.

Serviranja: 4

 

PRVI ŠPAGETI BOLOGNESE

Sastojci:

1 žlica biljnog ulja

½ glavice luka, oguljenog i narezanog na sitno

2 štapića celera, narezana na sitno

1 mrkva, oguljena

120g nemasne mljevene govedine ili junetine

3 žlice pirea od rajčice

½ šalice povrtnog temeljca

½ žličice sušenog origana

Špageti

PRIPREMA: zagrijte ulje na tavi, dodajte luk da se prži dok se ne izgubi boja i ne omekša. Dodajte luk da se prži dok ne izgubi boju i ne omekša. Dodajte mrkvu, celer i meso te pirjajte dok smjesa ne posmeđi. Ulijte povrtni temeljac, pire od rajčice i origano. Nakon što zavrije smanjite temperaturu i kuhajte još dvadesetak minuta dok se meso i povrće u potpunosti ne skuhaju. Smiksajte u kašu. Skuhajte špagete ( ili neku drugu tjesteninu) i poslužite uz umak.

Serviranja:6-8

 

FRITATA OD PORILUKA, TIKVICA I SIRA

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja

3 poriluka nasjeckana(samo bijeli dio)

2 tikvice, narezana na tanke štapiće

1 češanj češnjaka, nasjeckan ili pasiran

5 umućenih jaja

4 žlice svježe naribanog parmezana

4 žlice nasjeckanog ementalera

PRIPREMA: zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja, dodajte poriluk i pržite na laganoj vatri dok ne omekša, prekrijte posudu i kuhajte slijedećih 10 minuta povremeno miješajući. Dodajte tikvice i češnjak i kuhajte još 10 minuta. Premjestite smjesu u drugu posudu, začinite po želji i pustite da se ohladi. Nakon toga dodajte jaja i sir i smjesu dobro izmiješajte. Preostalo ulje dodajte u posudu za pečenje i ponovo zagrijte na vatri. Kada je ulje zagrijano, dodajte smjesu  s jajima povrću i izgladite površinu. Pecite na laganoj vatri 15 minuta ili dok se fritata gotovo u potpunosti ispeče. Uklonite posudu s vatre i stavite ju u prethodno zagrijanu pećnicu. Namjestite pećnicu tako da grije odozgo i pecite 3-5 minuta ili dok poprimi zlatu boju. Ohladiti 5 minuta i poslužiti sa svježom zelenom salatom.

Serviranja: 4

 

RIŽOTO OD GRAŠKA I ŠUNKE

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja

1 celerova stabljika, nasjeckana

2 žlice peršina, nasjeckanog

70 g kriški šunke, grubo isjeckanih

250 g graška

125 ml vode

750 ml pilećeg temeljca

60 g maslaca

1 luk nasjeckan

440 g riže za rižoto

35 g naribanog parmezana

PRIPREMA:zagrijte ulje na tavi, dodajte celer i peršin, začinite po želji. Pirjajte na umjerenoj vatri  nekoliko minuta dok celer ne omekša. Dodajte šunku i pirjajte jednu minutu uz miješanje. Dodajte grašak i polovicu vode i pustite da zavrije, smanjite vatru i nepokriveno kuhajte dalje dok gotovo sva tekućine ne ispari. U zasebnu posudu stavite temeljac i  750 ml vode, dovedite do vrenja i ostavite na laganoj vatri. Zagrijte  maslac u većem loncu za pirjanje. Dodajte luk i miješajte dok ne omekša, nakon čega dodajte rižu. Dobro promiješajte. Dodajte preostalu vodu i pustite da zavrije te da ispari. Rižu pirjajte na laganoj vatri uz dodavanje po 125 ml vrućeg temeljca i stalno miješanje. Miješajte dok temeljac ne ispari. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite sav temeljac i riža ne bude mekana i kremasta. Zatim riži dodajte mješavinu s graškom i parmezan te odmah poslužite.

Serviranja: 4

 

MESNE OKRUGLICE

Sastojci:

375 g  mljevenog ( goveđeg ili junećeg) mesa

1 mali luk, sitno narezan

40 g krušnih mrvica, svježih

1 žlica pirea od rajčice

1 žlica Worchestershire umaka

1 umućeno jaje

2 žlice ulja

PRIPREMA: u veliku zdjelu staviti mljeveno meso, luk, krušne mrvice, pire od rajčice, umak i jaje. Smjesu rukama dobro umiješajte. Oblikujte male kuglice. Zagrijte ulje  u velikoj tavi, dodajte okruglice i pecite ih 10 minuta na umjerenoj vatri često tresući tavu, sve dok okruglice ne budu pečene i jednako rumene sa svih strana. Okruglice stavite na papirnati ubrus da se ocijede. Možete ih servirati tople ili hladne, uz kečap i druge umake.

Serviranja: 25

 

TJESTENINA SA SIROM

Sastojci:

1 šalica svježeg miješanog povrća, fino nasjeckanog

1 šalica vode

3 jušne žlice tjestenine u obliku slova

2 žlice maslaca

½ šalice naribanog cheddar sira

Priprema:skuhajte povrće na pari dok ne omekša. Dok se povrće kuha, u srednje velikom loncu zakuhajte vodu i dodajte tjesteninu i maslac te kuhajte dok ne omekša( oko 5 minuta). Ocijedite. U tjesteninu dodajte povrće i umiješajte sir- miješajte dok se sir ne rastopi. Posolite po ukusu i poslužite toplo.

Serviranja: 4 po ½ šalice

2 Responses to “Recepti za djecu od 1. do 4. godine”

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic