Recepti za deserte
MEKANI LJETNI VOĆNI PRUTIĆI
Sastojci:
1 kivi
¼ dinje
½ breskve
½ banane
(ostalo pogodno voće: mango, papaja, nektarine, kruške)
PRIPREMA: ogulite kivi, odrežite koru dinje te odstranite sjemenke. Ogulite breskvu i maknite košticu. Izrežite voće na kockice veličine oko 2.5 cm. Poslužite voće na što atraktivniji način i omogućite djetetu da se samo posluži i odabere vrstu koja mu najviše odgovara.
ZAMRZNUTI JOGURT S VOĆEM
Sastojci:
60 g voćne salate(ananas, jabuka, banana, breskva, marelica, naranča)
125g jogurta
PRIPREMA: voćnu salatu i jogurt stavite u mikser, izmiksajte u pire. Ulijte smjesu u kalup i zamrznite. Prije nego što je sasvim zamrznuto, izvadite iz zamrzivača i još jednom izmiksajte. Ponovite postupak još jednom. Prije serviranja desert blago otopiti u zdjelicama.
Serviranja: 2
MUFFINI OD MRKVE
Sastojci:
1 šalica punomasnog jogurta
½ ŠALICE MLIJEKA
2 jaja
1 žlica sirupa od javora
1 žlica repičinog ulja
2 ¼ šalice integralnog brašna
½ žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
½ žličice soli
3 srednje mrkve, naribane
PRIPREMA:zagrijte pećnicu. Pomiješajte jogurt, mlijeko, jaja, javorov sirup i ulje. U drugoj posudi pomiješajte: brašno, sodu, prašak za pecivo i sol. U posudu s brašnom dodajte naribanu mrkvu i smjesu s jogurtom i dobro promiješajte. Pažljivo ulijte smjesu u lim za muffine i pecite 20 minuta. Poslužite ohlađeno.
NAPOMENA: na vrh muffina možete staviti pire od svježeg voća. Uz ove muffine odlično pristaje ananas.
Serviranja:12
MUFFINI S BOBIČASTIM VOĆEM(za 16 muffina)
Sastojci:
250 g jogurta
100g zobenih pahuljica
60 ml ulja
80 g šećera u prahu
1 jaje
125 g prosijanog brašana za dizana tijesta
3 žličice praška za pecivo
300g miješanog smrznutog bobičastog voća, odmrznutog i ocijeđenog.
PRIPREMA:zagrijte pećnicu na 180 °C. Izmiješajte sve sastojke u jednoličnu smjesu: jogurt, zobene pahuljice, ulje, šećer i jaje. Potom pažljivo umiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i voće. Ulijte smjesu u papirnate podloške na limu za muffine i pecite 20-25 minuta.
KREM RIŽA S KOMPOTOM OD SUŠENOG VOĆA
Sastojci:
1 litra mlijeka
75 g šećera u prahu
65g bijele riže
Limunova korica
2 žličice kukuruznog brašna
1 žlica vode
2 žumanjka
½ žličice ekstrakta od vanilije
Za kompot:
75 g sitno sjeckane sušene kruške
45 g sitno sjeckane sušene jabuke
85 g sitno sjeckane sušene šljive
500 ml vode
1 žlica rižinog slada
PRIPREMA: u lonac ulijte mlijeko, dodajte šećer i limunovu koricu i pustite da zakuha, povremeno miješajući. Postupno ukuhajte rižu, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri poklopljeno još 40 minuta ili dok riža potpuno ne omekša. U međuvremenu pripremite voćni kompot: sve sastojke stavite u lonac srednje veličine i zagrijavajte dok ne zakuha. Potom smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri, nepoklopljeno još 15 minuta. Maknite s vatre. Kukuruzno brašno pomiješajte s vodom u maloj zdjeli i umiješajte žumanjke. U tu smjesu umiješajte 1 žlicu tople riže i potom ulijte smjesu žumanjaka u toplu krem rižu. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne zakuha i zgusne. Umiješajte ekstrakt vanilije i maknite s vatre. Ostavite da odstoji 15 minuta prije serviranja s kompotom. Servirajte u 5 zdjelica.
BANANA SPLIT
Sastojci:
1 mala banana
1 kuglica sladoleda od vanilije
3 oprane, osušene i tanko narezane jagode
1 žličica kokosa
Tučeno vrhnje za ukras
PRIPREMA: ogulite bananu i podijelite ju uzdužno. Kuglicu sladoleda od vanilije stavite na plastični tanjur i sa svake stran položite polovicu banane. Sladoled prekrijte narezanim jagodama, pospite kokosom. Ukrasite tučenim vrhnjem
Serviranja: 1-2
ZOBENI KOLAČIĆI S ČOKOLADOM
Sastojci:
126g omekšalog maslaca
½ šalice šećera
¼ šalice smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 jaje
1 ¼ šalice brašna
1 žličica cimeta
½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
1 šalica zobenih pahuljica
1 šalica nasjeckane čokolade
PRIPREMA: zagrijte pećnicu. Lagano namastite 2 veća lima za pečenje. U zdjeli smiksajte maslac, šećere, vaniliju, jaje. Dodajte brašno, cimet, prašak za pecivo i sodu i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Umiješajte zobene pahuljice i komadiće čokolade. U malu zdjelu stavite 2 žlice šećera. Žlicom grabite smjesu, oblikujte ju u lopticu, jednu stranu uronite u šećer ,a drugom stavljajte na lim za pečenje. Pritisnite kolačić dnom čaše kako biste dobili ravni krug. Pecite u pećnici 5-10 minuta dok kolačići ne dobiju zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade. Servirajte uz mlijeko ili smothie.
Serviranja: 18-20 kolačića
Čuvanje do 4 dana u zatvorenoj posudi.
SLASTICA OD BOROVNICA I JOGURTA
Sastojci:
1 jogurt
1-2 žličice javorovog sirupa
2 žlice borovnice
2-3 žlice mueslija
PRIPREMA: pomiješajte jogurt, javorov sirup, borovnice (ili jagode, maline, kupine breskve), lagano gnječeći voće žlicom. Pospite mueslima.
Serviranja: 1-2
AMERIČKE PALAČINKE
Sastojci:
1 jaje
2/3 šalice punomasnog jogurta
2/3 šalice mlijeka
1 ¼ šalice namjenskog brašna
2 žlice sirupa do javora
PRIPREMA: istucite jaja, pomiješajte ih s jogurtom. Umiješajte mlijeko, brašno i sirup i mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Zagrijte tavu s neprijanjajućom podlogom na srednje umjerenu temperaturu. Izlijte jušnu žlicu smjese, radite palačinke promjera 5-7.5 cm, Pecite oko 1 minutu, okrenite i pecite još minutu. Palačinke trebaju biti lagano smeđe kada su pečene. Između pečenja možete po potrebi namastiti tavu. Palačinke servirajte uz maslac, javorov sirup ili voćni pire.
Serviranja: 7 po 3 palačinke
BANANA KOLAČ
Sastojci:
2 ½ šalice brašna
1 žlica sode bikarbone
Malo soli
½ šalice nesoljenog maslaca
1 šalica šećera
¾ šalice smeđeg šećera
2 jaja
4 zgnječene banane
2/3 šalice sirutke
½ šalice nasjeckanih lješnjaka(izostaviti kod djeteta mlađeg od 2 godine)
PRIPREMA: zagrijte pećnicu. Namastite i pobrašnite dva okrugla modela za pečenje promjera 20 cm. U zdjeli pomiješajte brašno, sodu i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte maslac i šećere. Dodajte jedno po jedno jaje i umiješajte banane. Smjesu s brašnom uspite u kremastu smjesu naizmjenično sa sirutkom. Na kraju umiješajte lješnjake. Ulijte tijesto u pripremljene kalupe. Pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i odložite na vlažni ubrus kako bi se ohladilo.
Serviranja :8
PARFE OD ANANASA, MALINA I JOGURTA
Sastojci:
1 limenka od 05.kg zdrobljenog ananasa( u vlastitom soku)
220 g punomasnog jogurta od vanilije
1 ½ šalice svježih ili odmrznutih malina
½ šalice cjelovitih žitnih pahuljica
PRIPREMA: pomiješajte ananas i pola jogurta. U male posudice slojevito složite jogurt-mješavinu, žitarice i maline
Serviranja: 4
SMOTHIE BANANA – NARANČA
Sastojci:
½ banane
2 žlice punomasnog jogurta
2 žlice soka od naranče
PRIPREMA: sve sastojke smiksajte u finu kremastu smjesu
TROPSKA VOĆNA SALATA:
Sastojci:
1 mali zreli mango
1 zreli kivi
1 kriška svježeg ananasa
½ banane
PRIPREMA: ogulite mango, pažljivo odvojite meso od koštica i narežite na kockice veličine zalogaja. Ogulite kivi i narežite ga na 6 dijelova. Ananasu odrežite koru i tvrdu sredinu i narežite na štapiće. Sve pomiješajte i servirajte.
Serviranja: 2-4
Čuvanje do 4 sata u hladnjaku
EGZOTIČNI KOKTEL ZA DJECU
Sastojci:
90 g svježeg ananasa
1 banana
3 kivija
250 ml soka od tropskog voća
2 kocke leda
PRIPREMA: voće nasjeckajte na komadiće, stavite u mikser , dodajte sok i led i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u 4 čaše, dodajte slamke i dekoraciju od voća po želji.