Recepti za deserte

MEKANI LJETNI VOĆNI PRUTIĆI

Sastojci:

1 kivi

¼ dinje

½ breskve

½ banane

(ostalo pogodno voće: mango, papaja, nektarine, kruške)

PRIPREMA: ogulite kivi, odrežite koru dinje te odstranite sjemenke. Ogulite breskvu i maknite košticu. Izrežite voće na kockice veličine oko 2.5 cm. Poslužite voće na što atraktivniji način i omogućite djetetu da se samo posluži i odabere vrstu koja mu najviše odgovara.

ZAMRZNUTI JOGURT S VOĆEM

Sastojci:

60 g voćne salate(ananas, jabuka, banana, breskva, marelica, naranča)

125g jogurta

 

PRIPREMA:  voćnu salatu i jogurt stavite u mikser, izmiksajte u pire. Ulijte smjesu u kalup i zamrznite. Prije nego što je sasvim zamrznuto, izvadite iz zamrzivača i još jednom izmiksajte. Ponovite postupak još jednom. Prije serviranja desert blago otopiti u zdjelicama.

Serviranja: 2

 

MUFFINI OD MRKVE

Sastojci:

1 šalica punomasnog jogurta

½ ŠALICE MLIJEKA

2 jaja

1 žlica sirupa od javora

1 žlica repičinog ulja

2 ¼ šalice integralnog brašna

½ žličice sode bikarbone

1 žličica praška za pecivo

½ žličice soli

3 srednje mrkve, naribane

 

PRIPREMA:zagrijte pećnicu. Pomiješajte jogurt, mlijeko, jaja, javorov sirup i ulje. U drugoj posudi pomiješajte: brašno, sodu, prašak za pecivo i sol. U posudu s brašnom dodajte naribanu mrkvu i smjesu s jogurtom i dobro promiješajte. Pažljivo ulijte smjesu u lim za muffine i pecite 20 minuta. Poslužite ohlađeno.

NAPOMENA: na vrh muffina možete staviti pire od svježeg voća. Uz ove muffine odlično pristaje ananas.

Serviranja:12

 

MUFFINI S BOBIČASTIM VOĆEM(za 16 muffina)

Sastojci:

250 g jogurta

100g zobenih pahuljica

60 ml ulja

80 g šećera u prahu

1 jaje

125 g prosijanog brašana za dizana tijesta

3 žličice praška za pecivo

300g miješanog smrznutog bobičastog voća, odmrznutog i ocijeđenog.

 

PRIPREMA:zagrijte pećnicu na 180 °C. Izmiješajte sve sastojke u jednoličnu smjesu: jogurt, zobene pahuljice, ulje, šećer i jaje. Potom pažljivo umiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i voće. Ulijte smjesu u papirnate podloške na limu za muffine i pecite 20-25 minuta.

 

 

KREM RIŽA S KOMPOTOM OD SUŠENOG VOĆA

Sastojci:

1 litra mlijeka

75 g šećera u prahu

65g bijele riže

Limunova korica

2 žličice kukuruznog brašna

1 žlica vode

2 žumanjka

½ žličice ekstrakta od vanilije

Za kompot:

75 g sitno sjeckane sušene kruške

45 g sitno sjeckane sušene jabuke

85 g sitno sjeckane sušene šljive

500 ml vode

1 žlica rižinog slada

 

PRIPREMA: u lonac ulijte mlijeko, dodajte šećer i limunovu koricu i pustite da zakuha, povremeno miješajući. Postupno ukuhajte rižu, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri poklopljeno još 40 minuta ili dok riža potpuno ne omekša. U međuvremenu pripremite voćni kompot: sve sastojke stavite u lonac srednje veličine i zagrijavajte dok ne zakuha. Potom smanjite vatru  i kuhajte na laganoj vatri, nepoklopljeno još 15 minuta. Maknite s vatre. Kukuruzno brašno pomiješajte s vodom u maloj zdjeli i umiješajte žumanjke. U tu smjesu umiješajte 1 žlicu tople riže i potom ulijte smjesu žumanjaka u toplu krem rižu. Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne zakuha i zgusne. Umiješajte ekstrakt vanilije i maknite s vatre. Ostavite da odstoji 15 minuta prije serviranja s kompotom. Servirajte u 5 zdjelica.

 

BANANA SPLIT

Sastojci:

1 mala banana

1 kuglica sladoleda od vanilije

3 oprane, osušene i tanko narezane jagode

1 žličica kokosa

Tučeno vrhnje za ukras

 

PRIPREMA: ogulite bananu i podijelite ju uzdužno. Kuglicu sladoleda od vanilije stavite na plastični tanjur i sa svake stran položite polovicu banane. Sladoled prekrijte narezanim jagodama, pospite kokosom. Ukrasite tučenim vrhnjem

Serviranja: 1-2

 

ZOBENI KOLAČIĆI S ČOKOLADOM

Sastojci:

126g omekšalog maslaca

½ šalice šećera

¼ šalice smeđeg šećera

1 žličica ekstrakta vanilije

1 jaje

1 ¼ šalice brašna

1 žličica cimeta

½ žličice praška za pecivo

½ žličice sode bikarbone

1 šalica zobenih pahuljica

1 šalica nasjeckane čokolade

 

PRIPREMA: zagrijte pećnicu. Lagano namastite 2 veća lima za pečenje. U zdjeli smiksajte maslac, šećere, vaniliju, jaje. Dodajte brašno, cimet, prašak za pecivo i sodu i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Umiješajte zobene pahuljice i komadiće čokolade. U malu zdjelu stavite 2 žlice šećera. Žlicom grabite smjesu, oblikujte ju u lopticu, jednu stranu uronite u šećer ,a drugom stavljajte na lim za pečenje. Pritisnite kolačić dnom čaše kako biste dobili ravni krug. Pecite u pećnici 5-10 minuta dok kolačići ne dobiju zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade. Servirajte uz  mlijeko ili smothie.

Serviranja: 18-20 kolačića

Čuvanje do 4 dana u zatvorenoj posudi.

 

SLASTICA OD BOROVNICA I JOGURTA

Sastojci:

1 jogurt

1-2 žličice javorovog sirupa

2 žlice borovnice

2-3 žlice mueslija

 

PRIPREMA: pomiješajte jogurt, javorov sirup, borovnice (ili jagode, maline, kupine breskve), lagano gnječeći voće žlicom. Pospite mueslima.

Serviranja: 1-2

 

AMERIČKE PALAČINKE

Sastojci:

1 jaje

2/3 šalice punomasnog jogurta

2/3 šalice mlijeka

1 ¼ šalice namjenskog brašna

2 žlice sirupa do javora

 

PRIPREMA: istucite jaja, pomiješajte ih s jogurtom. Umiješajte mlijeko, brašno i sirup i mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Zagrijte tavu s neprijanjajućom podlogom na srednje umjerenu temperaturu. Izlijte jušnu žlicu smjese, radite palačinke promjera 5-7.5 cm, Pecite oko 1 minutu, okrenite i pecite još minutu. Palačinke trebaju biti lagano smeđe kada su pečene. Između pečenja možete po potrebi namastiti tavu. Palačinke servirajte uz maslac, javorov sirup ili voćni pire.

Serviranja: 7 po 3 palačinke

 

BANANA KOLAČ

Sastojci:

2 ½ šalice brašna

1 žlica sode bikarbone

Malo soli

½ šalice nesoljenog maslaca

1 šalica šećera

¾ šalice smeđeg šećera

2 jaja

4 zgnječene banane

2/3 šalice sirutke

½ šalice nasjeckanih lješnjaka(izostaviti kod djeteta mlađeg od 2 godine)

 

PRIPREMA: zagrijte pećnicu. Namastite i pobrašnite dva okrugla modela za pečenje promjera 20 cm. U zdjeli pomiješajte brašno, sodu i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte maslac i šećere. Dodajte jedno po jedno jaje i umiješajte banane. Smjesu s brašnom uspite u kremastu smjesu naizmjenično sa sirutkom. Na kraju umiješajte lješnjake. Ulijte tijesto u pripremljene kalupe. Pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i odložite na vlažni ubrus kako bi se ohladilo.

Serviranja :8

 

PARFE OD ANANASA, MALINA I JOGURTA

Sastojci:

1 limenka od 05.kg zdrobljenog ananasa( u vlastitom soku)

220 g punomasnog jogurta od vanilije

1 ½ šalice svježih ili odmrznutih malina

½ šalice cjelovitih žitnih pahuljica

 

PRIPREMA: pomiješajte ananas i pola jogurta. U male posudice slojevito složite jogurt-mješavinu, žitarice i maline

Serviranja: 4

 

SMOTHIE BANANA – NARANČA

Sastojci:

½ banane

2 žlice punomasnog jogurta

2 žlice soka od naranče

 

PRIPREMA: sve sastojke smiksajte u finu kremastu smjesu

 

TROPSKA VOĆNA SALATA:

Sastojci:

1 mali zreli mango

1 zreli kivi

1 kriška svježeg ananasa

½ banane

 

PRIPREMA: ogulite mango, pažljivo odvojite meso od koštica i narežite na kockice veličine zalogaja. Ogulite kivi i narežite ga na 6 dijelova. Ananasu odrežite koru i tvrdu sredinu i narežite na štapiće. Sve pomiješajte i servirajte.

Serviranja: 2-4

Čuvanje do 4 sata u hladnjaku

 

EGZOTIČNI KOKTEL ZA DJECU

Sastojci:

90 g svježeg ananasa

1 banana

3 kivija

250 ml soka od tropskog voća

2 kocke leda

PRIPREMA: voće nasjeckajte na komadiće, stavite u mikser , dodajte sok i led i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u 4 čaše, dodajte slamke i dekoraciju od voća po želji.

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic