Informativni listić za pacijente o radiološkim pretragama

Radiološke metode podrazumijevaju upotrebu ionizlrajućeg zračenja, koje je štetno, pa se pacijentu preporuča da se prethodno konzultira sa svojim liječnikom o drugoj manje štetnoj metodi dijagnostike, što je osobito važno kod mladih osoba ( naročita djevojaka i žena generativne dobi).

Upotreba radioloških metoda, osobito kod mlađih ljudi, može oštetiti spolne stanice ( negativne mutacije koje se prenose na potomstvo), stoga treba izbjegavati ili maksimalno racionalno koristiti radiološke metode kod mlađih osoba (djece, mladeži, djevojaka kod kojih postoji velika vjerojatnost rane trudnoće za koju još ne znaju te je stoga osobito važan podatak o zadnjoj menstruaciji ).

RADIOLOŠKE METODE U TRUDNOĆI SE NE SMIJU IZVODITI!!!!

VAŽNO : prije snimanja obavijestiti liječnika radiologa o alergijama na jod, hranu , lijekove. Obavijestiti   liječnika radiologa ako bolujete od astme, diabetesa meli, bolesti štitnjače, zastojnih promjena jetre, hepatitisa, HIV/AIDS, multiplog mijeloma te ako dojite.

CT-Kompjuterizirana tomografija

radiološka metoda slojevnog snimanja tijela

Koristi se za prikaz patoloških procesa u tijelu koje nije močuće drugačije prikazati ili se koristi kao metoda kojom se dodatno potvrđuje nađena patologija drugom radiološkom metodom ( klasičnim rtg-om ili UZV-om).

VRŠI SE ISKLJUČIVO NA ZAHTIJEV LIJEČNIKA SPECIJAL.

PACIJENT na pretragu mora doći na prazan želudac ( osim za snimke kralježnice).

Za pregled trbuha, male zdjelice i L_S kralježnice pacijent mora doći pripremljen ( dan prije popiti gorku sol da bi se očistila crijeva).

POSTUPAK  –   za   pregled   trbuha   i   male  zdjelice   pacijent   najprije   mora   dobiti kontrast(Gastrografin) koji se razrijedi s vodom i koji pije oko 2 sata.

Za vrijeme pretrage pacijent mirno leži na stolu za snimanje koji se lagano pomiče tijekom snimanja.Ukoliko je potrebno, RADIOLOG MOŽE PRIMJENITI i.v. kontrastno sredstvo koje se daje tankom iglom ili intranilom u lakatnu venu ili u venu na šaci.KS se daje BOLUS tehnikom (kontrast se daje brzo u nekoliko sekundi) u količini 60-120ml.

NAPOMENA: za djecu do  10 godina starosti potrebna je hospitalizacija, dogovor sa pedijatrom i anesteziologom!

Djeca su često nemirna tijekom snimanja pa je nužna sedacija.

CT snimanjem pacijent prima veliku dozu zračenja, pa se zbog štetnosti zračenja po zdravlje pacijenata ova pretraga INDICIRA SAMO ONIM PACIJENTIMA KOJIMA JE ZAISTA NUŽNO.

DRUGE MANJE INVAZIVNE METODE: UZV,MR

Leave a Reply

Specijalisticka ordinacija obiteljske medicine dr.med. Snjezana Permozer Hajdarovic